HomeVoordelig lenenKunt u in uw huis blijven na ondertekening van de notariële akte?

Kunt u in uw huis blijven na ondertekening van de notariële akte?

We hebben de verkoopovereenkomst voor ons huidige huis ondertekend en staan op het punt om de overeenkomst van onze nieuwe woning te ondertekenen. We willen nog een tijdje in ons huis blijven wonen na de ondertekening van de notariële akte. Kan dat? (Jean, 72 jaar)

We kunnen u geruststellen. Daar bestaat een oplossing voor.

Het is natuurlijk altijd beter om dat direct te bespreken. Met andere woorden voor de ondertekening van de verkoopovereenkomst. Maar niets belet u om het nadien nog aan uw koper te vragen. Hij is niet verplicht om op uw verzoek in te gaan, omdat de verkoopovereenkomst intussen al getekend is en ze niets in die zin vermeldde. Maar misschien is hij wel blij dat hij meer tijd krijgt.

Als u beiden akkoord gaat, kunt u in de notariële akte een ‘precair gebruiksrecht ten gunste van de verkoper’ opnemen. Die regeling is soepeler dan een huurovereenkomst. Ze geldt voor een welbepaalde periode. In sommige gevallen wordt er huur of een vergoeding gevraagd. U hebt het voordeel dat u al over de opbrengst van de verkoop beschikt en toch nog een tijdje in uw huis kunt blijven.

Vraag advies aan uw notaris. Hij kan u een clausule voorstellen waarin elke partij zich vindt.

Stel uw vraagBekijk alle vragen