HomeOndernemenKostbaar water

Kostbaar water

Het menselijk lichaam bestaat ongeveer voor 70% uit water. Het is dus ons belangrijkste levensmiddel. En net omdat drinkwater almaar zeldzamer wordt, is het belangrijk om er zuinig mee om te springen.

Zoet water wordt almaar zeldzamer

Zoet water vertegenwoordigt slechts 5% van het water op aarde. Volgens de ‘Observer’ van de OESO zou de meerderheid van de bewoners van onze planeet tegen 2025 al een (dramatisch) watertekort kennen. In honderd jaar is het waterverbruik vermenigvuldigd met 7 en de laatste 20 jaar is het verdubbeld. Water wordt dus een heel belangrijke geopolitieke uitdaging. Sinds enkele jaren is drinkwater een topprioriteit voor het Wereld Economisch Forum, dat elk jaar in Davos plaatsvindt.

Ongunstige klimaatveranderingen

De temperatuurstijging, voorspeld door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), heeft ook een nefaste impact op de beschikbaarheid van drinkwater. Een opwarming tussen 1,5 en 3 graden zal zorgen voor een toename van het verbruik van drink- en irrigatiewater. Maar de specialisten voorzien ook andere indirecte gevolgen, zoals waterverlies door verdamping en een verlaging van het niveau van de ondergrondse waterbekkens, die minder bevoorraad worden. De klimaatveranderingen kunnen ook gevolgen hebben voor de verdeling van regen tijdens het jaar en de plaatsen waar het regent, met een mogelijke impact op de landbouwproductie.

Wat betekent dat voor u?

Drinkwater is van levensbelang voor ons. Het menselijk lichaam bestaat immers voor 70% uit water. We kunnen dan wel verschillende weken zonder eten. Maar zonder water, is dat niet meer dan drie dagen.

Als een noodzakelijk levensmiddel zeldzamer wordt en de vraag ernaar stijgt, stijgt ook de prijs ervan. Een groot deel van de wereldbevolking zou dus in de toekomst geen toegang tot drinkwater meer kunnen hebben.

Welke oplossingen in het dagelijks leven?

Buiten een mogelijke reorganisatie van de landbouwproductie, verantwoordelijk voor 70% van het waterverbruik op wereldvlak, investeren vandaag al veel landen aan de kust in ontzilting van zeewater. Dat is wel een heel duur proces.

  • Iedereen kan op zijn niveau iets doen om op water te besparen:
  • Sluit uw kraan terwijl u uw tanden poetst.
  • Neem een douche in plaats van een bad, op voorwaarde dat die minder dan 5 minuten duurt.
  • Drink kraantjeswater, een gebaar voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu, omdat u tegelijkertijd het aantal plastic flessen beperkt.
  • Controleer of uw kranen goed sluiten en dat uw toilet niet blijft lopen.
  • Gebruik regenwater (bv. voor uw planten).
  • Doe de afwas in uw afwasbak en niet onder stromend water. Of nog beter: gebruik de vaatwasser, die verbruikt veel minder water.

Drinkwater is geen onuitputtelijke bron. We moeten er dus zuinig mee omspringen! Met die kleine dagelijkse veranderingen kunt u per jaar honderden liters per persoon besparen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.