HomeSlim sparenKoop seizoensgroenten en sla twee vliegen in één klap!

Koop seizoensgroenten en sla twee vliegen in één klap!

Het einde van de winter komt in zicht. Gedaan met wintertenen, rode neuzen, lange sjaals en extra hoge verwarmingskosten. Met seizoensproducten houdt u tijdens deze dure maanden uw huishoudbudget onder controle. 

Serveer groene of witte kool bij uw seizoensgerechten. Die groenten smaken nu niet alleen op hun best, ze zijn ook best groot. Zo groot zelfs dat u er met gemak twee gerechten mee kunt bereiden!

(Sneeuw)witte kool

Een van de bekendste wintergroenten is witte kool. Kijk in de winkel uit naar kolen met knapperige en glanzende bladeren.

Witte kool kennen we vooral in de versie met witte saus. Snij de helft van de witte kool in kleine stukjes. Kook die stukjes gaar in ruim water met flink wat zout. Maak ondertussen witte saus met boter, bloem en melk. Giet de gekookte witte kool af en voeg de witte saus toe. Ga helemaal de retrotoer op en serveer het met aardappelen en gebakken worst.

Witte kool is verrassend lekker verwerkt in een lauwwarme salade met rauwe rode kool, licht gebakken spekjes en champignons. Een flinke snee brood erbij, rijkelijk besmeerd met hoeveboter… Winterkost op zijn best!

Groene kool

De frisse kleur van groene kool geeft zin in de lente. Een perfecte seizoensgroente om de winter mee af te sluiten en uit te kijken naar het uitbundige groen van het volgende seizoen!

Verwijder de buitenste bladeren en snij voorzichtig de grootste bladeren af. Leg die even opzij.

Snij de kleine blaadjes in smalle reepjes. Laat de reepjes kort koken en meng ze met gekookte aardappelen. Kruid met peper en zout, laat wat boter smelten op het dampende hoopje groene-kool-bijna-stamppot en verorber met knapperig gebakken kip.

De grote bladeren van groene kool lenen zich perfect om er pakketjes mee te maken, bv. gevuld met goed gekruid en kort gebakken gehakt. Of als vegetarische variant, met wintergroenten zoals gestoomde wortelen en raapjes.

Blancheer de grote bladeren even, maak pakketjes met de vulling, plooi netjes dicht en bak ze aan met de bladnerf naar beneden. Als u er zeker van wilt zijn dat de pakketjes niet uit elkaar vallen, kunt u ze voorzichtig dichtbinden met keukentouw.

Smakelijk!