HomeVoordelig lenenKookplaten: elektrisch, keramisch, inductie of gas?

Kookplaten: elektrisch, keramisch, inductie of gas?

U wilt een nieuwe keuken installeren. Zover bent u al. Maar welke kookplaten u kiest? Daar bent u nog niet uit. Dan komt dit artikel als geroepen.

Tegenwoordig bestaan er 4 soorten kookplaten: elektrische, keramische, inductie of op gas. Een keuze maken is niet altijd even makkelijk. Want elke soort heeft zijn voor- en nadelen. En welke past bij uw kook- en levensstijl? We helpen u op weg.

Welke kookplaat kiezen?

We geven u een kort overzicht van de vier soorten.

Elektrische kookplaat

Meestal treft u de elektrische kookplaat aan in verouderde gebouwen. Het is een klassieker die in de jaren ’70 op de markt werd gebracht. De platen warmen elektrisch op en geven zo warmte af aan uw pan. Die kookplaten warmen traag op en koelen op hun beurt langzaam weer af. Dat is natuurlijk een van de redenen waarom dat type tegenwoordig minder gebruikt wordt.

Voordelen:

  • Lage aankoopprijs: de goedkoopste van alle kookplaten.
  • Langdurige warmte: u kunt, als uw gerecht of saus bijna klaar is, de platen al uitzetten. Zo pruttelt het rustig verder zonder energie te verliezen.

Nadelen:

  • Trage werking: de platen warmen traag op en reageren niet meteen.
  • Hoge energiekosten: ze verbruiken veel stroom en energie.
  • Verbrandingsgevaar: omdat de platen heel heet kunnen worden, kunt u zich er makkelijker aan verbranden. Ook etensresten blijven er sneller aan kleven.
  • Langer onderhoud: schoonmaken kan een lastig karwei zijn. Elektrische kookplaten bestaan namelijk uit kleine ribbeltjes. Ze zijn niet egaal glad.

Keramische kookplaat

De keramische kookplaat is een verbeterde versie van de elektrische. Ze werkt volledig op dezelfde manier. Alleen zijn de zwarte, licht verhoogde platen vervangen door een dikke glasplaat. De kookplaten zijn afgelijnd met een rand. Het is dus niet alleen esthetischer. Het is ook veel makkelijker om proper te maken.

Voordelen:

  • Lage aankoopprijs: maar wel iets duurder dan de elektrische kookplaat.
  • Gemakkelijk te onderhouden.
  • Lange levensduur: gaat 15 tot 30 jaar mee.

Nadelen:

  • Trage werking: de platen warmen traag op en koelen ook weer traag af.
  • Hoge energiekosten: ze verbruiken veel stroom en energie.
  • Verbrandingsgevaar: omdat de platen heel heet kunnen worden, kunt u zich er makkelijker aan verbranden. Ook etensresten blijven er sneller aan kleven.

Inductiekookplaat

Koken met inductie is aan een grote opmars bezig. De platen zien er ongeveer hetzelfde uit als keramische kookplaten. Wat verschilt, is de manier van opwarmen. Inductieplaten werken met een magnetisch veld. Dat betekent dat uw pannen opgewarmd worden dankzij een magnetische reactie tussen uw pan en uw kookplaat.

Voordelen:

  • Snelle werking: uw voedsel en vloeistoffen warmen snel op.
  • Goedkoper in gebruik: doordat alleen de onderkant van uw pan verhit wordt, gaat er bijna geen energie verloren. Het rendement van uw vuur is 90%. Ter vergelijking: bij een gasvuur is dat 60%, bij een elektrisch vuur 40%.
  • Veilig: zodra u de pan van het vuur haalt, stopt ook het verwarmingsproces. Veilig voor u en uw kinderen dus.
  • Gemakkelijk in onderhoud: er kan niets aanbranden op de plaat. Alles is dus snel opgeveegd en proper.
  • Middellange leeftijd: een inductiekookplaat gaat 10 tot 15 jaar mee. Iets minder lang dan de keramische kookplaat dus.

Nadelen:

  • Aangepast materiaal nodig: u moet kookmateriaal met een magnetische bodem voorzien. Anders werkt het niet. Extra kosten waar u zeker van tevoren aan moet denken.
  • Duur: inductiekookplaten zijn het duurst in aankoop. Tel daarvoor zeker meer dan 600 euro.
  • Aparte elektriciteitsaansluiting: meestal moet u een nieuwe elektriciteitsgroep in de meterkast voorzien. Dat is nodig om het geheel veilig te laten werken. En natuurlijk is dat weer een bijkomende uitgave.

Gasvuur

Koken op gas blijft populair. En het is vooral eenvoudig in aanschaf: u moet geen aparte elektriciteitsaansluiting voorzien, geen nieuwe potten en pannen kopen en niet te veel geld op tafel leggen. De bekende chef-koks op televisie koken veelal op gas, hoewel nu de inductieplaat meer en meer in trek is. We geven u de voor- en nadelen van koken op een gasvuur.

Voordelen:

  • Goedkoop: gas blijft goedkoper dan elektriciteit. Laten we dat met dit voorbeeld staven: Test-Aankoop heeft twee keer 4 liter water opgewarmd. De ene keer met een gasvuur, de andere met een inductiekookplaat. En wat blijkt? Met inductie komt u uit op 0,071 euro. En met gas op 0,032 euro.
  • Snelle werking: uw platen hoeven niet eerst opgewarmd te worden. Het vuur heeft een direct contact met uw pan, waardoor ze snel opwarmt. Toch is koken op inductie nog sneller.
  • Goed regelbaar: door een enkele draaibeweging met de knop zet u het vuur onmiddellijk harder of zachter.
  • Geen aparte aansluiting nodig: bijna iedereen heeft al een aansluiting op gas. Daar moet u normaal niet in investeren. Bij inductiekookplaten is dat wel het geval.

Nadelen:

  • Verbrandingsgevaar: koken met echte vlammen betekent per definitie verbrandingsgevaar. Opgelet dus met keukenhanddoeken of andere attributen. Maar denk ook aan de veiligheid van uw kinderen en die van u.
  • Warmteverlies: koken op gas kan dan wel het goedkoopste zijn, u verliest wel veel meer warmte dan met koken op inductie. Daar moet u natuurlijk ook rekening mee houden.
  • Moeilijker proper te maken: doordat een gasvuur iets dieper ligt onder een rooster, zijn er veel hoeken en uitstekende delen. Dat maakt het een moeilijkere opdracht om alles netjes te krijgen. U hebt er ook meer tijd voor nodig.

Kiezen maar!

Wat is voor u het belangrijkste: kosten, veiligheid, hygiëne of gebruiksgemak? Uw keuze zal op basis daarvan makkelijk gemaakt zijn. Veel succes en vooral… veel kookplezier!