HomeOndernemenKleine ondernemingen: dit jaar aanwerven?

Kleine ondernemingen: dit jaar aanwerven?

Sinds de taxshift zijn de kosten van eerste aanwervingen drastisch gedaald. Dat dankzij een systeem van gedeeltelijke of volledige vrijstelling van sociale bijdragen. Een kleine opfrissing.

Op 1 januari 2016 zijn er een aantal maatregelen in werking getreden om de economie in ons land te stimuleren. Sommige daarvan hebben als doel de lasten voor kleine ondernemingen te verlagen. En dan gaat het vooral om de kosten van eerste aanwervingen.

Eerste werknemer vrijgesteld

De meest ingrijpende beslissing van de regering is zonder twijfel de volledige vrijstelling van werkgeversbijdragen voor de eerste aanwerving. Concreet betekent dat dat een onderneming die zijn eerste werknemer tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020 aanwerft, geen werkgeversbijdragen moet betalen zolang hij voltijds werkt.

Die maatregel werpt zijn vruchten nu al af. In april kondigde de minister van Middenstand, Zelfstandigen en Landbouw aan dat in de eerste maanden van dit jaar de eerste aanwervingen door zelfstandigen en kleine ondernemingen met maar liefst 16% zijn gestegen.

Vanaf de 2de tot de 6de werknemer: gerichte verlagingen

Een maatregel ten gunste van kmo’s voorzag al in verminderde werkgeversbijdragen tijdens de eerste 20 trimesters voor de eerste 5 aanwervingen in een onderneming. Die maatregel werd verlengd. Omdat de eerste werknemer volledig vrijgesteld is, geldt de maatregel nu voor de volgende vijf werknemers. Die verlagingen zijn wel beperkt:

  • 2de werknemer: 1.550 euro voor de eerste 5 trimesters, 1.050 euro voor de volgende 4, 450 euro voor de volgende 4.
  • 3de werknemer: 1.050 euro voor de eerste 5 trimesters, 450 euro voor de volgende 8.
  • 4de werknemer: 1.050 euro voor de eerste 5 trimesters, 450 euro voor de volgende 4.
  • 5de en 6de werknemer: 1.000 euro voor de eerste 5 trimesters, 400 euro voor de volgende 4.

De kosten voor de eerste zes werknemers zijn dus drastisch gedaald. Is dat niet het moment om die medewerker aan te werven die u van een deel van uw dagelijkse taken kan verlossen?