HomeSlim sparenKleine klussen die u zelf kunt doen

Kleine klussen die u zelf kunt doen

Is het behangpapier in de woonkamer aan vervanging toe? Heeft het tuinhuis dringend een nieuwe lik verf nodig? U bespaart heel wat euro’s als u die klussen zelf doet.

Behangen

Als uw woonkamer een nieuwe laag behangpapier kan gebruiken, hoeft u niet meteen een specialist te bellen. Behangen kunt u gemakkelijk zelf doen. Het is geen klusje dat u op korte tijd afwerkt, maar moeilijk is het niet. De uren die een specialist u zou aanrekenen, investeert u nu zelf in uw eigen kamer.

Hebt u nog nooit behangen? Begin met ‘smart’ behangpapier. Dat is een soort papier waar u geen behangplaksel of behangtafel voor nodig hebt. Het enige wat u moet doen is de muren insmeren, de ‘banen’ papier knippen en op de muur plakken. Zorg er wel voor dat het patroon juist loopt.

Schilderen

Geen zin om uw tuinhuis zelf te schilderen? Dit is nochtans een klus waarbij u veel kunt besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Als u uw houten tuinhuis herschildert, moet u het eerst schuren. Door dat zelf te doen, bespaart u alvast op uurloon.

Schuur voor het schilderen het hout glad. Controleer ook op gaatjes. Die kunt u snel dichten met een houtrolvuller. Wanneer u voor het schilderen ook nog een laklaag aanbrengt, zal uw schilderwerk langer mooi blijven.

Isoleren

Voor de plaatsing van isolatie vraagt een geregistreerde aannemer ongeveer 40 euro per uur. Dat is dus zeker iets waar u op kunt besparen. Bovendien zal de klus zelf ook gunstig zijn voor uw energiefactuur.  U kunt beginnen met ‘snelle’ werken zoals het kieren van ramen, de plaatsing van tochtbanden aan deuren en de bekleding van warmwaterleidingen met polyethyleenschuim.

Iets moeilijker wordt het wanneer u bijvoorbeeld uw pannendak wilt isoleren. Dat kan met glaswol, steenwol, polystryreenplaten of XPS platen. Let op dat u uw huis niet te veel isoleert. Als er geen ventilatie is, kan er schimmel of houtrot voorkomen.

Toch iemand inhuren?

Hebt u twee linkerhanden? Dan kunt u nog altijd hulp vragen aan uw broer, buur of collega.
Sommige klussen kunt u beter door een specialist laten doen. De isolatie van een plat dak bijvoorbeeld. Vraag in dat geval bij meerdere bedrijven of aannemers een offerte aan. Zo kunt u prijzen vergelijken.

 

Door zelf te klussen: 

  • bespaart u geld

  • verbruikt u calorieën

  • geeft u uw woning letterlijk uw eigen ‘touch’