HomeSlim sparenKlantenkaarten: altijd even voordelig?

Klantenkaarten: altijd even voordelig?

Tegenwoordig biedt elke winkel wel een klantenkaart aan. Neemt u ze allemaal aan of maakt u een keuze?

Een klantenkaart hier, een voordeelkaart daar… Resultaat: uw portemonnee puilt ervan uit. Aan de kassa hebt u zelfs extra tijd nodig om de juiste kaart te vinden. Bent u dat ook beu? Dan is de vraag: hebt u ze wel allemaal nodig? En zijn ze wel interessant voor u? Voor u het weet, kosten ze u zelfs geld. Stel uzelf daarom eerst enkele vragen. We hebben ze voor u genoteerd.

Vraag 1: heb ik ze nodig?

Gaat u regelmatig shoppen in dezelfde winkel? Dan is dat zeker interessant. Want dikwijls krijgt u na de zoveelste aankoop een mooie korting. Dat doet u heel wat geld besparen. Met sommige klantenkaarten verzamelt u ook punten. Achteraf krijgt u daar een leuk cadeau voor in de plaats. Mooi meegenomen dus.

Was de aankoop maar eenmalig? Of denkt u die winkel maar heel af en toe binnen te stappen? Vraag u dan af of een klantenkaart de moeite waard is. Het is in elk geval een kaart minder in uw portemonnee.

Vraag 2: moet ik ervoor betalen?

Voor sommige klantenkaarten moet u betalen. Vraag u dan zeker af of u ze wel nodig hebt. En reken uit of die kaart voordelig is voor u. Als u bijvoorbeeld 10 euro per jaar moet betalen om telkens van 5% korting te genieten, dan moet u al heel wat kopen om die 10 euro terug te verdienen.

Als ze gratis is, geen probleem. Dan bent u geen geld kwijt. Hou er wel rekening mee dat sommige handelszaken uw gegevens gebruiken om u reclame toe te sturen.

Vraag 3: kan de winkel ze bijhouden?

Super, dan hoeft u ze zelf niet meer bij te houden. Niet twijfelen, doen!

Tip: gebruik een app voor klantenkaarten

Wist u dat er ook apps bestaan om uw klantenkaarten bij te houden? Zo hoeft u ze niet meer in uw portemonnee te bewaren, maar staan ze digitaal opgeslagen in uw smartphone. Fidme, Plux (Nederland) en Stocard zijn daar enkele voorbeelden van. Het is zo makkelijk in gebruik: staat u aan de kassa om uw aankopen te betalen? Dan haalt u uw smartphone tevoorschijn en toont u uw digitale klantenkaart aan de verkoper. Hij scant de barcode op uw scherm.

En oef… nu bent u dus eindelijk van al die kaarten af.