HomeMijn geld beherenKlaar om goedkoper terug naar school te gaan?

Klaar om goedkoper terug naar school te gaan?

Het nieuwe schooljaar loert al om de hoek. Tijd om aan de voorbereidingen te beginnen. Ontdek onze tips voor goedkoper schoolgerief, tweedehandsboeken en budgetvriendelijke hobby’s. Kwestie van niet te veel uit te geven en volop te genieten van het einde van de vakantie.

In een vorig artikel gaven we u tips om uw budget voor de lunchpakketten en het vervoer onder controle te houden. Vandaag geven we u enkele gouden tips om minder geld uit te geven aan schoolmateriaal en -boeken en aan de hobby’s van uw kinderen.

Waar vindt u goedkopere schoolbenodigdheden?

De kleuter- en lagere scholen stellen het materiaal gratis ter beschikking van hun leerlingen. Maar vanaf de secundaire school moet u alles zelf kopen. Wacht tot u de lijst van uw school krijgt. Controleer dan of het materiaal van vorig schooljaar nog in orde is. Zo koopt u alleen wat echt nodig is. Buiten de traditionele supermarkt – waar het schoolgerief in augustus goedkoper is dan in september – hebt u nog andere mogelijkheden:

 • Facebookgroepen: daar vindt u ouders die schoolmateriaal goedkoop doorverkopen of zelfs gratis weggeven. Sluit u zeker bij hen aan. U zult heel wat besparen!
 • Groepsaankopen: spreek af met andere ouders om een betere prijs te bedingen. Test Aankoop organiseert ook een groepsaankoop waarmee u korting krijgt op heel wat schoolbenodigdheden.
 • Aankopen op het internet: gespecialiseerde papierhandels en boekenwinkels hebben promoties als u online bij hen koopt.

Tips voor tweedehands schoolboeken

Ga voor tweedehands schoolboeken.

 • U kent ongetwijfeld ouders van oudere kinderen die blij zullen zijn om tegen een zacht prijsje van die schoolboeken verlost te worden.
 • Op tweedehandsverkoopsites vindt u ook goedkopere schoolboeken.
 • En als u liever niet online koopt, kunt u naar een tweedehandsboekenwinkel gaan zoals De Slegte of Bibliopolis.

Hobby’s zonder u blauw te betalen!

Uw kind heeft er alle baat bij om buiten school nog een sport of een andere hobby te beoefenen. Let er wel op dat u er zich niet blauw aan betaalt. De kosten kunnen immers enorm uiteenlopen (het is bv. duurder om een instrument te bespelen dan om zwemlessen te volgen). Informeer u goed en stel enkele betaalbare activiteiten of sporten voor aan uw kind.

 • Wil uw zoon of dochter een nieuwe sport uitproberen? Schrijf hem of haar dan in voor een kamp tijdens de vakantie. Beviel het niet echt, dan zit u niet vast en betaalt u niet onnodig lidgeld.
 • Vraag altijd naar kortingen voor studenten of gezinnen als u een museum bezoekt of naar het theater gaat.
 • Denk lokaal: u krijgt dikwijls een voordeliger tarief in het zwembad, cultureel centrum of de sportzaal van uw gemeente.
 • Recycleer: als verschillende kinderen binnen uw gezin dezelfde hobby beoefenen, gebruik de uitrusting dan opnieuw.
 • Denk tweedehands: beperk uw uitgaven en koop tweedehands sportuitrustingen of muziekinstrumenten.
 • Maak gebruik van kortingen: wist u dat u als lid van de Gezinsbond van heel wat voordelen en kortingen kunt genieten?

Fijne start!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.