Home[node:category:name]Kerstrecept: een huisgemaakte cougnou

Kerstrecept: een huisgemaakte cougnou

December is echt wel dé maand om lekker te koken en samen aan tafel te gaan. Daarom stellen we u een recept voor een heerlijke cougnou (kerstbrioche) voor. Verras uw kinderen, vrienden of collega’s ermee.

De oorsprong van de cougnou

Volgens Charles du Fresnes dateren de eerste cougnous van de 9de eeuw. Het waren kleine geknede broodjes met melk en eieren. De naam is afgeleid van het Latijnse coniada. Dat betekent kleine hoek. Oorspronkelijk had de cougnou de vorm van een tafelhoek.

Vandaag komt u dat broodje voornamelijk in het zuiden van België en in het noorden van Frankrijk tegen. En dan vooral met Sinterklaas en Kerstmis. Soms wordt het versierd. Het recept en de benaming kunnen van streek tot streek verschillen. Maar de basis blijft dezelfde: de brioche. De vorm is wel veranderd. Nu is het meestal een Jezuskindje.

Recept

Benodigdheden voor 6 personen:

 • 500 g bloem voor wit brood
 • 45 g boter of margarine
 • 1 koffielepel zout
 • 60 g fijne suiker
 • 2 eieren
 • 40 g verse gist of 2,5 koffielepels gevriesdroogde gist
 • 130 ml melk
 • 4 ml vanille-aroma

Bereiding

 1. Doe de bloem in een kom en maak er een putje in. Doe alle ingrediënten erin. Vergeet niet om eerst de eieren te kloppen. Meng alles tot u een mooie bol deeg hebt.
 2. Kneed het deeg gedurende 20 minuten.
 3. Laat het een uur rijzen.
 4. Kneed het opnieuw gedurende 20 minuten. Geef het zijn uiteindelijke vorm.
 5. Laat het deeg weer een uur rusten op bakpapier.
 6. Bestrijk de cougnou met ei. Zet hem 25 minuten in een oven van 150 °C. Prik er met een mes in om te zien of hij voldoende gebakken is.
 7. Laat hem afkoelen op een rooster.

Om het nog echter te maken

Om de gelukkigen, die van uw huisgemaakte cougnou mogen proeven, nog meer te verbazen, geeft u hem de traditionele vorm en versiert u hem met een klein Jezusfiguurtje in suiker. U kunt het recept ook aanpassen. Voeg in stap 2 rozijnen, parelsuiker of kleine stukjes chocolade toe.

Smakelijk!