Home[node:category:name]Kan ik zelf wasmiddelen maken? Nou en of!

Kan ik zelf wasmiddelen maken? Nou en of!

U draait de ene wasmachine na de andere? Dan kunt u heel wat geld besparen door uw eigen wasmiddel te maken. Hieronder een goedkoop recept dat u in een handomdraai klaarmaakt.

Om zelf uw wasmiddel te maken, volstaan enkele voor de hand liggende ingrediënten en… wat goede wil.

Marseillezeep, een klassieker

De basis van ons recept is de bekende marseillezeep. Maar let op: koop het ambachtelijke product. Dat herkent u aan de vermelding ‘72% olie’. Het is niet alleen makkelijker in het gebruik. Het bevat ook geen allergenen. Kies de groene of bruine variant. De witte is minder ‘natuurlijk’, omdat ze bleekmiddelen bevat.

Voor drie liter wasmiddel hebt u ongeveer 100 gram marseillezeep nodig. Opgelet: rasp de zeep. Dan lost ze beter op. U doet dat met een kaas- of groenterasp. Hoe fijner de krullen, hoe sneller ze oplossen.

Daarnaast hebt u ook 3 soeplepels soda nodig. Die vindt u in uw supermarkt of bij de drogist. Voorzie ook enkele druppels (7 of 8) essentiële olie, van lavendel bijvoorbeeld.

Aan het werk!

Doe de geraspte marseillezeep in een propere emmer. Verwarm twee liter water en giet het in de emmer. Los de zeep op met een spatel of een klopper. U kunt ook uw mixer gebruiken. Voeg de soda toe. Opgelet: dat begint te schuimen!

Laat het afkoelen. Voeg de essentiële olie toe. En laat het geheel 24 uur rusten.

Voeg een liter koud water toe. Meng alles tot een homogene massa. Giet de drie liter eigengemaakt wasmiddel in een gebruikte en propere flacon. Gebruik eventueel een trechter. Klaar is kees!

Voor gebruik schudt u de flacon goed om alles nog eens te mengen. Giet ongeveer de hoeveelheid van een mosterdglas in het zeepbakje van uw wasmachine.

En de wasverzachter?

U wilt ook besparen op uw wasverzachter? Da’s een fluitje van een cent. Eigenlijk dient de wasverzachter om de vorming van kalk in de vezels van uw wasgoed tegen te gaan. U hebt dus zeker één van de beste wasverzachters in huis: witte azijn!

Giet 600 ml witte azijn in een gebruikte flacon. Voeg er enkele druppels essentiële olie aan toe en schud goed. Eén of twee dopjes in het juiste bakje van uw wasmachine volstaan.

Nog goedkoper en 100% natuurlijk?

Als u het nog ecologischer en goedkoper wilt, maak dan uw eigen wasmiddel op basis van assen!

Verzamel een hoeveelheid van vier glazen assen in uw openhaard of kachel. Zeef ze. Doe ze in twee liter water. Laat ze gedurende 24 uur bezinken. Maar roer regelmatig. Filter het mengsel met behulp van een doek. Voeg enkele druppels essentiële olie toe. Giet het mengsel in een gebruikte flacon en klaar is kees! Vergeet niet te schudden voor u uw zelfgemaakt wasmiddel gebruikt.