HomeMijn pensioen voorbereidenKan ik vervroegd een deel van mijn pensioensparen opnemen?

Kan ik vervroegd een deel van mijn pensioensparen opnemen?

Binnen enkele maanden ga ik met pensioen. Ik doe aan pensioensparen en wil nu graag al een deel daarvan opnemen. Is dat mogelijk? Tegen welk prijs? (Ludo, 63 jaar)

Omdat u 63 bent, hebt u de anticipatieve heffing van 8% al betaald. Dat moet immers op uw 60ste verjaardag. Fiscaal gezien bent u dus gerust.

Maar een gedeeltelijke opname enkele maanden voor uw pensioen is niet altijd mogelijk en zal zeker niet gratis zijn. Alles hangt af van de voorwaarden van uw bank of verzekeraar. Ga eens langs voor meer info. En overweeg of het niet beter is om nog enkele maanden te wachten.

Vermijd opnames voor uw 60ste!

Dit is een mooie gelegenheid om een essentiële regel voor pensioensparen in herinnering te brengen. Opnames voor uw 60ste worden belast tegen een tarief van maar liefst 33%! De staat wil uw voorzienigheid fiscaal aanmoedigen, maar straft opnames voor uw 60ste af. Vermijd dat dus te allen prijze!

Stel uw vraagBekijk alle vragen