HomeMijn geld beherenKan ik mijn rekeninguittreksels alleen digitaal krijgen?

Kan ik mijn rekeninguittreksels alleen digitaal krijgen?

Ik zou mijn rekeninguittreksels liever niet meer per post ontvangen. Is het mogelijk om ze alleen online te raadplegen? Hoe kan ik ze dan bewaren? Wat moet ik trouwens doen om dat te veranderen? (Henk, 56 jaar)

Het antwoord op uw eerste vraag is: “Ja, dat is perfect mogelijk”. En onder ons gezegd: u zou ongelijk hebben om het niet te doen. Veel banken rekenen immers kosten aan om rekeninguittreksels via de post te versturen, terwijl de online raadpleging helemaal gratis is. Voor u is dat dus een manier om te besparen. Als u voor online uittreksels opteert, verbruikt u minder inkt en papier. En dat is dan weer goed voor het milieu.

Digitale afschriften

In plaats van te wachten tot uw uittreksels in uw brievenbus vallen, logt u gewoon in in uw pc-banking (tenminste als u die toepassing gebruikt). Op eender welk moment kunt u uw rekeninguittreksels downloaden. U moet dus niet meer op de postbode wachten.
Na het downloaden, savet u de afschriften op uw pc. Of nog beter: in de ‘cloud’. Zo bent u er zeker van dat u ze nooit verliest. Als u het echt wilt, kunt u ze natuurlijk ook afdrukken.

En hoe overstappen naar online uittreksels?

Op die vraag bestaat er meer dan één antwoord. Alles hangt af van uw bank en haar manier van werken. In de praktijk moet u meestal:

  • Langsgaan bij uw bankier, zodat hij de nodige aanpassingen kan doen (dat is bv. het geval bij Record Bank).
  • Zelf de manier van versturen aanpassen in uw pc-banking.

Laatste tip: als u ervoor kiest om uw rekeninguittreksels te downloaden, moet u dat binnen een bepaalde tijdspanne doen. Anders zal uw bank ze – op uw kosten – per post versturen. Doe het dus regelmatig!

Stel uw vraagBekijk alle vragen