HomeVoordelig lenenKan ik in een woonkrediet ook notariskosten laten opnemen?

Kan ik in een woonkrediet ook notariskosten laten opnemen?

“Ik heb een huisje op het oog, maar voor ik overga tot bieden wil ik graag weten of bijhorende kosten, zoals het ereloon van de notaris, opgenomen kunnen worden in de woonlening?” (Stefanie, 32)

Die vraag valt niet eenduidig te beantwoorden, omdat er verschillende elementen meespelen in het verstrekken van een woonlening. Daarom riepen we de expertise in van Herwig De Mulder, medewerker woonleningen bij Record Bank.

Spaarzaam zijn loont

“Wat eerst en vooral goed is om weten, is waar een bank als de onze op let bij het verstrekken van een lening” aldus De Mulder.
“Daarbij wordt uiteraard eerst gekeken naar de stabiliteit van het inkomen. Een bank wil er toch enigszins zeker van zijn dat het geleende bedrag ook effectief terugbetaald kan worden. Maar ook het feit of de aanvrager een spaarzaam persoon is, speelt mee in het beslissingsproces. Een aanvrager die iedere maand een bepaald bedrag opzij zet, maakt een positievere indruk dan iemand die bij wijze van spreken van maand tot maand leeft.”

Eigen inbreng vereist

“Bovendien is de wetgeving onlangs strenger geworden, en wordt het moeilijker om een lening te verkrijgen zonder een minimum aan eigen inbreng” vervolgt De Mulder.
“Dat minimum eigen inbreng kan, afhankelijk van de totale kostprijs van het project, oplopen tot 20% van die kostprijs. Een hypothecaire lening inclusief notariskosten is dus niet meer zo evident als het ooit mocht lijken. Wil je bijlenen om het ereloon van de notaris, en eventueel andere bijkomende kosten bij de aankoop van een huis, te dekken zonder je eigen inbreng aan te spreken? Of heb je niet genoeg eigen inbreng? Dan zal je misschien goede argumenten op tafel moeten leggen om die aanvraag goedgekeurd te krijgen.”

Bijkomend krediet als oplossing

Toch zijn er oplossingen, zo blijkt. “Vele banken bieden, net als Record Bank, een alternatieve oplossing aan. Dat gaat dan vaak om een bijkomend krediet waarmee bv. voorschot of notariskosten kunnen worden gedekt” licht De Mulder toe.
“Ook daar gelden natuurlijk een aantal criteria. Zoals het feit of de aanvrager eventueel nog andere kredieten heeft lopen. Dat is erg belangrijk om te weten voor een bank, omdat de verhouding van de totale maandaflossing ten opzichte van een maandloon niet buiten proportie mag zijn. Gemiddeld ligt die verhouding op ongeveer een derde, zodat de aanvrager nog genoeg geld overhoudt om kwalitatief te leven.”

Of dat krediet dan hand in hand kan gaan met de woonlening, hangt af waarvoor het gebruikt wordt. “Als het wordt aangewend om het voorschot te dekken, dan kan het verrekend worden in de woonlening. Anders komt het normaal gezien bovenop” besluit De Mulder. “Het beste wat iemand kan doen om te weten wat mogelijk is, is gewoon even langsgaan bij zijn vertrouwde bankier. Die zal snel kunnen zeggen wat kan of niet kan. En even een kijkje nemen op www.hoeveelkostmijnhuis.be brengt ook snel duidelijkheid.”

Stel uw vraagBekijk alle vragen