HomeVoordelig lenenKan ik een woonkrediet krijgen als ik geregistreerd ben bij de Nationale Bank?

Kan ik een woonkrediet krijgen als ik geregistreerd ben bij de Nationale Bank?

Kan ik nog lenen voor een woning als ik op de lijst van de Nationale Bank sta? (Christel, 38 jaar)

Dat hangt ervan af op welke lijst u staat. Als u op de ‘zwarte lijst’ staat, wordt het erg moeilijk om een andere lening aan te gaan.

Zwarte en witte lijsten

Als u geld leent, moet u dat uiteraard terugbetalen. Banken en kredietverstrekkers willen inschatten of u dat zal lukken. Ze zijn daar zelfs wettelijk toe verplicht. En daarom worden de kredieten die u aangaat, geregistreerd. Dat gebeurt door de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) van de Nationale Bank.

Zowel woon- als consumentenleningen worden bijgehouden in:

  • De ‘witte lijst’: het positieve luik van de kredietcentrale waarin alle lopende kredieten geregistreerd worden.
  • De ‘zwarte lijst’: het negatieve luik van de kredietcentrale waarin de mensen met terugbetalingsmoeilijkheden terechtkomen.

De gevolgen van de lijsten kunnen soms vervelend zijn, maar toch zijn ze vooral bedoeld om u als consument te beschermen. Zo werkt u zich niet in de schulden en gaat u geen leningen aan om andere leningen terug te betalen. 

Een woonkrediet als u al een lening hebt

Hebt u op dit moment een lening? Dan komt uw naam voor in de ‘witte lijst’ van de Nationale Bank, ook als u die voorbeeldig terugbetaalt. Alle leningen die u als consument hebt, worden bijgehouden. Denk aan auto- en woonleningen, maar ook aan kredietkaarten.

Een kredietverstrekker vraagt welke leningen u hebt. Daarnaast checkt hij dat ook via die lijst. Zo weet hij exact of u al lopende leningen hebt, wat het geleende bedrag is en wat de looptijd is. Die lopende leningen hebben een impact op uw terugbetalingscapaciteit. Afhankelijk daarvan wordt uw aanvraag voor een woonlening al dan niet aanvaard.

Op de ‘zwarte lijst’ en toch lenen?

Als u 3 maanden achterstaat met uw lening, komt u terecht op de ‘zwarte lijst’ van de Nationale Bank. Het wordt dan moeilijk of zelfs onmogelijk om nog een krediet te krijgen. Dat bekijkt u beter als een bescherming dan als een straf. Een nieuw consumentenkrediet aangaan, is zo goed als onmogelijk. U moet uw situatie ‘regulariseren’ en uw betalingsachterstand wegwerken. Wanneer uw schuld terugbetaald is, blijft u nog een jaar op de zwarte lijst staan.

In uitzonderlijke situaties kunt u wel nog een woonlening aanvragen. Maar de regels zijn streng. U kunt de kredieten samenbrengen tot een lening die wat langer loopt maar die een lagere aflossing heeft. Zo krijgt u wat meer financiële ademruimte.

Een uitzonderlijke oplossing dus, die niet voor iedereen interessant of mogelijk is. Alles hangt af van uw persoonlijke situatie. Daarom gaat u in dat geval best langs bij een professionele bankier. Succes!

Stel uw vraagBekijk alle vragen