HomeSlim sparenKan ik besparen op mijn auto?

Kan ik besparen op mijn auto?

Ja, dat kan. Hoewel de auto toch een van de duurste vervoermiddelen is, kunt u de kosten wel zo laag mogelijk houden. Hier leest u hoe u dat doet.

De beste bespaartruc? Met de fiets gaan. Of het openbaar vervoer nemen. Maar we nemen aan dat u dat niet wou horen. Waarschijnlijk hebt u zelfs geen andere optie. Daarom zetten we voor u enkele handige ‘autobespaartips’ op een rijtje. We hebben het uitgetest, en het werkt echt!

Goedkoop rijden doet u zo

  1. Pas uw rijstijl aan

Uw verbruik hangt nauw samen met uw rijstijl. Rijdt u agressiever door snel op te trekken en last minute te remmen? Dan zal uw tank snel leeg zijn. Assertief rijden scheelt echt een pak. Weet u hoe u dat doet? Touring gaf ons alvast enkele tips.

  1. Ga tijdig op onderhoud

Meestal moet uw auto op onderhoud om de 15.000 kilometer. Soms hebt u de indruk dat er niets hapert en lijkt het u niet nodig om naar de garage te gaan. Toch doet u dat beter altijd op het aangewezen moment. Uw garagist controleert of alles nog loopt zoals het hoort, zodat u niet voor verassingen komt te staan. Geloof ons, uw kosten lopen veel hoger op als u dat uitstelt. Een kleine vervanging kan plots een groter probleem worden.

Voer regelmatig ook zelf een klein onderhoud uit. Controleer bijvoorbeeld of uw auto nog voldoende vloeistoffen bevat. Remolie, koelvloeistof enzovoort zijn essentieel om uw auto goed te laten rijden.

  1. Vermijd de spits

Rijden tijdens de spitsuren is een grote slokop voor uw benzine. En uiteraard ook van uw kostbare tijd . Moet u niet tijdens de piekuren op uw afspraak zijn? Of kunt u die verzetten? Dan vertrekt u beter op een ander moment. Altijd handig om voor uw vertrek de website van het Verkeerscentrum te checken. Zij signaleren alle problemen op de weg en de verwachte verkeershinder.

  1. Tank waar het goedkoop is

Niet alle tankstations hanteren dezelfde prijs. De ligging en het merk spelen een grote rol. In een drukke stad of langs de snelweg is tanken dikwijls duurder. Rij dus liever even van de snelweg af om een kleiner tankstation te vinden. Goed kiezen en uitkijken is de boodschap! Tip: bent u vaste klant bij een bepaald tankstation? Vraag dan of ze een klantenkaart of een tankkaart hebben. Tanken wordt zo nog goedkoper.

  1. Vergelijk de autoverzekeringen

Zeker dat u de goedkoopste autoverzekering hebt? Banken en verzekeraars passen hun prijzen regelmatig aan. Snuffel eens rond en vergelijk. Het loont de moeite.

  1. Neem geen zware dingen mee

Hebt u onlangs uw auto volgeladen met zware dozen? Of staat na uw reis de dakkoffer er nog op? Weghalen die handel! U sleurt onnodig gewicht mee. En wist u dat dat een impact heeft op uw verbruik? Hoe zwaarder de auto, hoe meer u moet gaan tanken.

  1. Pomp uw banden op

89% van de bestuurders rijdt met banden die onvoldoende zijn opgepompt. Dat kan gevaarlijk zijn. U hebt minder grip op het wegdek, het verhoogt het risico op een klapband en het vergroot de remafstand op een nat wegdek. Maar het zorgt er ook voor dat u gemiddeld 3% meer verbruikt! Kijk uw bandenspanning dus maandelijks na.

  1. Deel uw auto

Carpoolen is in. In plaats van alleen naar een afspraak of naar het werk te gaan, neemt u gewoon collega’s of vrienden mee die dezelfde richting uit moeten. Handig voor hen, en voor u. Zij delen immers mee de kosten, u hebt een gezellige babbel onderweg en u geraakt samen op uw bestemming. Is dat niet budget- en milieuvriendelijk?

Veel rijplezier!