HomeBeleggen op maatKan ik ‘mijn winst nemen’ op een deel van mijn belegging?

Kan ik ‘mijn winst nemen’ op een deel van mijn belegging?

Ik vond het artikel ‘Winst nemen op aandelen’ heel interessant. Kan ik bv. ook slechts de helft van die winst nemen, als ik ervan overtuigd ben dat mijn aandelen nog gaan stijgen? (Michel, 72 jaar)

In dit artikel kon u lezen dat  ‘winst nemen’ betekent dat u aandelen verkoopt waarvan de koers gestegen is. Met die verkoop realiseert u uw meerwaarde. Zolang u die aandelen in uw portefeuille houdt, kan hun koers dalen of stijgen in functie van de gezondheid van de onderneming en de beursschommelingen. Door die verkoop kunt u uw winst veilig op uw bankrekening zetten.

Een voorbeeld

Ons voorbeeld is lichtjes overdreven. Maar op die manier kunnen we met afgeronde cijfers werken en wordt alles een stuk duidelijker.

U hebt bv. 10 aandelen van onderneming X gekocht tegen een koers van 100 euro per aandeel. Uw totale belegging bedraagt dus 1.000 euro. Twee jaar later is de koers van die aandelen gestegen tot maar liefst 200 euro. Dat betekent dat u een meerwaarde van 100% hebt. Als u beslist uw winst te nemen, verkoopt u al uw aandelen. U krijgt daarvoor 2.000 euro. U boekt op uw bankrekening een meerwaarde van 1.000 euro.

Gedeeltelijke verkoop

We gaan er nu vanuit dat u slechts een deel van uw winst veilig wilt stellen. In dat geval verkoopt u bv. de helft van uw aandelen.

  • U verkoopt 5 aandelen tegen 200 euro per stuk. U zet dus 1.000 euro op uw bankrekening. Daarmee is uw initiële belegging terugbetaald.
  • U hebt nog 5 aandelen die elk 200 euro waard zijn, wat ook neerkomt op 1.000 euro.

Wat kan er dan gebeuren?

  • Ofwel blijft de koers van het aandeel stijgen en beslist u later om uw winst te nemen. Als de koers stijgt tot 220 euro, brengt de verkoop van die 5 aandelen 1.100 euro op. Dat is 100 euro meer dan als u al uw aandelen in één keer verkocht had.
  • Ofwel begint de koers te dalen, bv. tot 180 euro. Dan beslist u om uw aandelen te verkopen om het ‘verlies’ te beperken. Het gaat natuurlijk niet om verlies, maar eerder om minder winst. In dat geval krijgt u 900 euro: 100 euro minder dan als u alles in één keer verkocht had.

Alles hangt af van uw inschattingen en van de markt

Zo’n strategie is dus perfect mogelijk. Zelfs als uw aandeel bijna niets meer waard is, hebt u op zijn minst uw initiële belegging terug.

Ons voorbeeld is natuurlijk overdreven. Maar een strategie van gedeeltelijke verkoop kan zinvol zijn voor u. We hebben al verschillende keren benadrukt dat elke belegging in aandelen een zeker risico inhoudt. Een deel van uw winst realiseren is één van de mogelijke strategieën om dat risico enigszins te beperken. Maar dat is natuurlijk niet de enige manier.

Nog een laatste opmerking: in ons voorbeeld houden we geen rekening met de aan- en verkoopkosten. Uw bank vraagt inderdaad kosten voor het uitvoeren van de transacties. Bovendien moet zij de taks op de beursverrichtingen heffen. Dat is 0,27% van de waarde van de transactie op de aandelen. En dat geldt zowel voor de aankoop als de verkoop.

Stel uw vraagBekijk alle vragen