HomeOndernemenKan een rondrijdende winkel of een pop-up store uw zaak een boost geven?

Kan een rondrijdende winkel of een pop-up store uw zaak een boost geven?

Pop-up stores, fashion trucks, food trucks, home parties… Vandaag bestaan er heel wat meer flexibele formules dan de klassieke winkel! In bepaalde gevallen kunnen die nieuwe trends u helpen om uw zaak te lanceren of te ondersteunen. Een overzicht en enkele tips!

Pop-up stores: meer dan een modeverschijnsel

De pop-up store is een winkel die voor een tijdje opengaat in een handelszaak die leegstaat. Dat kan van enkele dagen tot enkele maanden gaan. Door die beperkte duur ervaart de klant iets nieuws, verrassends, exclusiefs en heeft hij zelfs een opgejaagd gevoel, dat hem aanzet om onmiddellijk te kopen. De pop-up store is meer dan een modeverschijnsel en kent meer en meer succes in België. Er bestaan zelfs een aantal gespecialiseerde sites om eigenaars en huurders met elkaar in contact te brengen: Pop this place, Urban Retail, Nomadness,… In Brussel stelt het gewestelijk agentschap Atrium Brussels begeleiding voor. Het heeft een praktische gids uitgegeven die heel goed van pas kan komen bij de lancering van uw pop-up store!

Pop-up store: voor wie?

Die formule biedt heel wat voordelen voor alle soorten ondernemers.

  • Jonge ondernemers, handwerkers, creatievelingen,… kunnen in een pop-up store hun concept uittesten bij het publiek en eens proeven van het leven van een winkelier zonder al te veel risico’s te nemen voor ze een klassieke winkel openen.
  • Voor een e-commercehandelaar is het een middel om dichter bij zijn doelgroep te komen en geïnteresseerden de mogelijkheid te bieden om de producten te zien en aan te raken. Zo maakt hij het verschil met andere e-commercesites en kan hij zijn business een boost geven, zijn voorraad uitverkopen, zijn klantenbestand uitbreiden, …
  • Handelaars met een gevestigde waarde kunnen op een strategische plaats een pop-up store openen om het merkimago te versterken of om een nieuwe buurt uit te proberen.

Een rondrijdende winkel: de trend van de ‘trucks’

Sinds enkele jaren ziet u meer en meer ‘food trucks’ in steden en op evenementen opduiken. Meestal bieden ze kwaliteitseten en proberen ze origineel uit de hoek te komen. Die trend beperkt zich echter niet tot de horeca. We zien de laatste tijd ook ‘beauty trucks’, rijdende schoonheidssalons, of ‘fashion trucks’, rondrijdende boetieks. En het kan alle kanten uitgaan: binnenhuisinrichting, kunst, bloemen, …

Die mobiele winkels worden fel gewaardeerd door het publiek en de media en krijgen daardoor meer zichtbaarheid. Het kan ook interessant zijn als test voor jonge ondernemers of als toegevoegde waarde voor klassieke winkels of e-commercesites.

Trucks: enkele nadelen

Hoewel trucks goed scoren, hebben ze toch een paar nadelen:

  • De investering kan snel oplopen, zeker voor food trucks die aan de normen van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen moeten beantwoorden.
  • De toelatingen en het budget om ergens te staan: voor openbare plaatsen is de toelating van de gemeente nodig en op evenementen (festivals, markten,…) kan de staanplaats duur uitvallen.
  • De wintermaanden leveren minder op.

Als u niet met uw eigen truck begint, kan het interessant zijn om een bestaande truck in te schakelen om de toeloop naar uw winkel te stimuleren bij de lancering ervan of voor een reclamecampagne.

Rondrijdende winkels: andere opties! 

  • Deelnemen aan beurzen, markten is een goede manier om nieuwe klanten te werven en om uw activiteit een boost te geven. U moet wel goed de kosten afwegen (huur en inrichting van de stand, communicatiemiddelen, …) en de tijd dat dat in beslag neemt. 
  • Een ‘home party’, een systeem van thuisverkoop, is een goed middel om meer bekendheid te krijgen en uw producten te verkopen zonder enige investering – behalve van uw tijd natuurlijk!

Denk eraan dat u voor elke vorm van ambulante handel een toelating nodig hebt. Afhankelijk van de formule moet u misschien nog andere formaliteiten vervullen. Informeer u dus goed!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.