HomeOndernemenJonge kandidaat-koper zoekt woonlening

Jonge kandidaat-koper zoekt woonlening

Ik wil graag - alleen - een woning kopen. Maar gaat een bank mij wel een lening geven, gezien mijn jonge leeftijd? En kan ik het volledige bedrag lenen? (Magda, 22 jaar)

Eerst en vooral proficiat met uw vastgoedproject! We hopen dat u het tot een goed einde kunt brengen. Maar laten we eerst uw vragen eens onder de loep nemen.

De leeftijd, een bepalende factor?

Niet echt. Het feit dat u jong bent, is geen obstakel om een woonlening te krijgen. Daar wordt in principe geen rekening mee gehouden. Bij het analyseren van uw aanvraag zal de bank eerder op de volgende factoren letten:

  • Uw terugbetalingscapaciteit
  • Uw professionele situatie (is ze stabiel?) en uw inkomsten
  • Uw huidige aflossingen (betaalt u al andere kredieten terug?)
  • Uw eigen middelen

Kortom, als bovenvermelde indicatoren (en dat zijn de voornaamste) op groen staan, zou uw aanvraag zonder al te veel problemen aanvaard moeten worden.

Het volledige aankoopbedrag lenen?

Voor die tweede vraag zijn de vooruitzichten minder optimistisch. Door de toenemende schuldenlast van de Belgen op het vlak van vastgoed wil de Nationale Bank van België dat de kredietinstellingen hun aanvaardingsvoorwaarden verstrengen. Resultaat: de banken zullen niet snel meer een krediet toekennen dat 100% (of zelfs 120%, als u ook de notariskosten wilt financieren) van de aankoopprijs dekt. Meestal wordt u zelfs gevraagd om een deel eigen middelen op tafel te leggen. Het kan wel dat uw bank u toch 100% leent, maar dan tegen een hogere rentevoet. En dat is dan ook weer niet ideaal…

Voor u dus naar uw kredietinstelling stapt, gaat u beter na of uw financiële situatie een woonkrediet aankan. U bent nooit te jong om eraan te beginnen!

Stel uw vraagBekijk alle vragen