HomeSlim sparenJe gezinsbudget onder controle houden ondanks de inflatie?

Je gezinsbudget onder controle houden ondanks de inflatie?

Het leven wordt almaar duurder, dat is een gevoel dat bij veel mensen leeft. Is dat ook weerspiegeld in het gezinsbudget? En zo ja, in welke mate en wat kan je er aan doen? 

Wie regelmatig met een gezinsbudget werkt, zal het allicht beamen: met 100 euro koop je vandaag de dag een pak minder dan bijvoorbeeld vijf jaar geleden. Een van de belangrijkste redenen daarvan is de inflatie, de algemene stijging van de prijs van een brede reeks goederen en diensten.

Gezinskorf?

Op dit moment tikt de inflatie af op 1,11%. Voor heel 2012 was dat 2,84%. Dat wil dus zeggen dat goederen en diensten in 2012 gemiddeld 2,84% duurder werden dan in 2011. Om die prijsstijgingen wat aanschouwelijker voor te stellen, werkte het OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) tot voor kort met een ‘gezinskorf’. Dat is een lijst van een honderdtal heel courante producten (voeding, transport, onderwijs, verzekeringen, huishuur) waarvan de prijs systematisch werd bijgehouden. De eerste keer dat de korf werd samengesteld, in september 2008, was hij 573,26 euro waard. Bij de laatste meting in juni 2012 was dat 617,77 euro.

“Dat was geen alternatieve index, maar een prijsindicator”, zegt OIVO-woordvoerder Peter Beda. “Een manier dus om aan te geven of het leven duurder dan wel goedkoper werd. We zijn er een tijdje geleden wel mee gestopt, omdat we voorlopig geen economist in huis hebben.”

Duur eten

Uit het jaarrapport van het Prijzenobservatorium van FOD Economie blijkt dat de prijzen in België sneller stijgen dan in onze buurlanden. Ons eten werd 3,1% duurder, vooral door de duurdere grondstoffen. Energie werd gemiddeld 6% duurder, maar dat is een pak minder dan de prijsstijging van 17% in 2011. De beslissing van de regering om de energieprijzen te bevriezen, zit daar voor veel tussen.

Blijf weg uit de kantine

Maar wat kan je nu doen om die prijsstijgingen in je portefeuille te minimaliseren? “Heel wat”, zegt Beda. “Vooral in het huishoudgeld, het geld dat je uitgeeft aan dagelijkse uitgaven, kan je flink besparen. Dat zijn immers kosten die je zelf makkelijk kan beïnvloeden, in tegenstelling tot de vaste lasten. Dit soort aankopen hebben vooral te maken met gewoontes. Mensen eten bijvoorbeeld vaak hun lunch in de kantine, maar wie brood van thuis meebrengt, spaart al snel honderden euro’s per jaar uit. En wie in de supermarkt op de prijzen let, kan nog veel meer besparen. Je kunt bijvoorbeeld ook een vast bedrag per week afhalen voor je huishouduitgaven en je daar strikt aan houden. Als het op is, is het op. Met een boodschappenlijstje gaan winkelen, behoedt je ook voor impulsuitgaven.