HomeVoordelig lenenIsolatie: hoe begint u eraan?

Isolatie: hoe begint u eraan?

Veel oudere woningen zijn slecht geïsoleerd. De stijgende energieprijzen zetten almaar meer eigenaars aan om hun woning te isoleren. Maar hoe begint u eraan? En waar moet u op letten?

Voor David Bigot, energiedeskundige en thermografisch auditor bij econologiK, is het hoofddoel van isoleren de meest voor de hand liggende warmteverliezen beperken.

Eerst het dak isoleren?

"Dakisolatie is de beste investering", zegt David Bigot. "Warme lucht stijgt. En als het dak slecht geïsoleerd is, gaat er heel veel warmte verloren. De aard van de werken hangt van het type dak – hellend of plat. De bedoeling is om isolatiemateriaal (zoals minerale wol) onder het dak of op de zoldervloer te plaatsen. Voor een hellend dak kan het ook aan de buitenkant gebeuren. Volgens de EPB-normen moet de thermische weerstand (R) groter of gelijk zijn aan 4. Dat komt overeen met een laag minerale wol van 18 à 20 cm dik."

De vloer aan de onderkant isoleren

Na het dak kan ook de vloer geïsoleerd worden. "Gelijkvloers gaat er dikwijls warmte verloren ter hoogte van de verwarmingsbuizen in de chape. Als u uw vloer dus goed isoleert, bespaart u stevig op uw verwarmingsfactuur. Maar om de kosten binnen de perken te houden, moet de vloer via de onderkant bereikbaar zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als er een garage of kelder onder zit. En als de hoogte toelaat om isolatieplaten of gespoten PUR-schuim te gebruiken. Een minimumdikte van 8 cm zorgt voor een groot verschil. Als het niet aan de onderkant kan, moet de bestaande chape opgebroken worden. Dan spreken we natuurlijk over een ander kostenplaatje. "

Ramen en deuren

"Denk ook aan uw ramen en deuren", zegt David Bigot. "De isolatiewaarde van ramen wordt bepaald door de warmtedoorgangscoëfficiënt (U). Die geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter verloren gaat als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten 1°C is. Voor enkel glas is die coëfficiënt 5,6: elke vierkante meter glas verliest 5,6 Watt per temperatuurverschil van 1°C. Als het binnen dus 20° is en buiten 10°, gaat er via uw ramen 56 Watt per vierkante meter verloren. De U-waarde van de nieuwste dubbele beglazing is 1,0 en die van driedubbel glas van passiefhuizen maar liefst 0,6. Ramen kunnen snel vervangen worden. Maar het kost een pak meer dan dakisolatie plaatsen. Tel voor nieuwe ramen 600 à 800 euro per vierkante meter. Ter vergelijking: een rol van 3 m² glaswol kost ongeveer 60 euro."

"Als u uw woning volledig wilt isoleren, bestaat de volgende stap uit de isolatie van de muren", gaat onze specialist verder. "Dat is wel een duurdere investering. Maar meestal zijn de muren niet de belangrijkste oorzaak van warmteverliezen. Als u uw huis trouwens bijna luchtdicht hebt gemaakt met nieuwe ramen, kunt u met een groter probleem geconfronteerd worden: ventilatie."

Verplichte ventilatie

"Eens uw dak geïsoleerd en uw ramen en deuren vervangen, is uw woning zo goed als luchtdicht”, legt David Bigot uit. "Maar luchtcirculatie is heel belangrijk. Door binnen te leven komt er veel vocht in de lucht. Door uw ademhaling, het vocht in de badkamer, het washok en de keuken stijgt de luchtvochtigheid. Als uw huis niet luchtdicht is, circuleert de lucht en wordt al die vochtigheid afgevoerd. Maar na de isolatiewerken blijft de warme vochtige lucht binnen. Die condenseert als hij op koude oppervlaktes terechtkomt. Een slecht of niet-geïsoleerde muur, een oud raam, een nis naast een steunmuur, een plafond onder het dak… Na twee of drie jaar zorgt dat voor vochtproblemen: op het vochtige behangpapier of de natte bepleistering ontstaan er schimmels. En die weg krijgen is geen sinecure!"

Water opwarmen met vervuilde lucht?

Onze specialist raadt een ventilatiesysteem aan om vocht te vermijden. "Bijvoorbeeld (automatische) ventilatoren in de vochtigste ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Maar dat is niet ideaal. Want zo gaat er opnieuw veel warmte verloren. Een centraal ventilatiesysteem is veel efficiënter. Een warmtewisselaar warmt de binnenkomende lucht op met de warmte uit de afgevoerde lucht. Nog beter: een warmtepomp die de vervuilde lucht gebruikt om uw sanitair water op te warmen. Die kost tussen 7.000 en 9.000 euro, terwijl een centraal ventilatiesysteem al snel tussen 10.000 en 15.000 euro kost. Bovendien bespaart u heel wat energie met een warmtepomp. Deze installatie betaalt zichzelf terug in 6 à 7 jaar, terwijl ze een levensduur van 25 jaar heeft."

En tot slot?

Een goed geïsoleerd en goed geventileerd huis zorgt voor een lagere energiefactuur. "Maar dan is er nog iets: uw verwarmingsketel. Tot voor kort werd de maat van uw verwarmingsketel afgestemd op het te verwarmen volume. De keuze hing af van de ervaring van de verwarmingstechnicus, zonder rekening te houden met de isolatie van woning. De kostprijs had weinig belang. Het enige wat telde, was dat u geen kou zou hebben. Overdimensionering kwam dus dikwijls voor," legt onze specialist uit. "Als uw behoefte bijvoorbeeld ingeschat werd op 30 kW, hebt u waarschijnlijk een verwarmingsketel van 40 kW laten installeren. Maar na de isolatiewerken liggen uw behoeften lager dan 20 kW. Als uw aardgasketel moduleerbaar is, is er geen probleem. Die past zich aan. Maar als dat niet het geval is of als u een oude mazoutketel hebt, hebt u een te grote verwarmingsketel die dikwijls opstart voor een heel korte tijd. Om uw verbruik te verminderen, is er geen andere uitweg dan hem te vervangen. Doe uw isolatiewerken dus tegen het moment dat uw verwarmingsketel versleten is. Een nieuwe ketel kost tussen 6.000 en 7000 euro en betaalt zichzelf binnen 5 à 6 jaar terug."