HomeBeleggen op maatInvesteren in duurzame producten, waarom niet?

Investeren in duurzame producten, waarom niet?

Investeren in een bedrijf dat een duurzame langetermijnvisie hanteert is mogelijk dankzij duurzame beleggingsproducten.

 U probeert zoveel mogelijk energie te besparen en investeert vrije tijd in een goed doel omdat u bekommerd bent om uw omgeving. U wilt ook middelen investeren in een duurzaam product, dat mens én omgeving ten goede komt? Dat kan.

Als u investeert in een duurzaam en maatschappelijk verantwoord product, bent u er zeker van dat er rekening wordt gehouden met de effecten van het investeringsproces, zowel op korte als op lange termijn.

Duurzame bedrijven?

Bedrijven die via duurzame investeringen worden gefinancierd, moeten voldoen aan drie belangrijke aspecten van duurzaamheid:

  • zorg voor het milieu
  • het sociale aspect
  • goed bestuur

Zo kunt u investeren in bedrijven die actief zijn in de sector van de biologische landbouw, duurzame milieutechnologieën of natuurvoeding. Ook beheerders van sociale projecten zoals een beschutte werkplaats komen in aanmerking voor een financiering volgens het systeem van duurzame investeringen.

Bepaalde ondernemingen worden uitgesloten. Zij krijgen een negatieve notering. Het gaat bijvoorbeeld om wapenfabrikanten of bedrijven die hun personeel uitbuiten.
 

Goed bestuur?

Een onderneming die zijn onderlinge machtsverhoudingen zo organiseert dat elke belanghebbende een optimaal rendement geniet, zonder daarbij andere belanghebbenden te benadelen, doet aan goed bestuur. Deze bedrijven moeten transparant werken, aanzetten tot het nemen van verantwoordelijkheid en een objectieve besluitvorming hanteren.

Strenge controleprocedure

Of bedrijven effectief zorg dragen voor het milieu, wordt uiteraard gecontroleerd. Net zoals gecontroleerd wordt of ze investeren in de sociale economie, rekening houdend met een goed bestuur. De betrokken bedrijven moeten via regelmatige rapportering aantonen hoe zij voldoen aan de voorwaarden om als duurzaam bestempeld te worden.

De controle wordt uitgevoerd door al dan niet onafhankelijke experts.

Goed rendement

Het is een misvatting te denken dat het rendement lager ligt bij duurzame beleggingsfondsen. Doorgaans volgen deze beleggingsproducten de ontwikkeling van de markt. Logisch, want ook duurzame bedrijven streven naar een gezonde ontwikkeling en groei.

Investeren in duurzaamheid is bovendien een trend die niet snel zal verdwijnen.