HomeMijn geld beherenInbrekers: hoe u ertegen beschermen zonder u te ruïneren?

Inbrekers: hoe u ertegen beschermen zonder u te ruïneren?

Hoe houdt u personen met slechte bedoelingen uit uw huis? Een goed alarmsysteem kan duur uitvallen, vooral door het verplichte onderhoudscontract. Gelukkig kunt u dankzij enkele goede gewoontes de meeste inbraken vermijden.

Iedereen wil een inbraak in zijn huis - met alle nare materiële en psychologische gevolgen - vermijden. Verhoogde waakzaamheid kan een inbreker al afschrikken. Voor Frédérick Limbourg, diefstalpreventieadviseur van de stad Bergen, kunt u uw woning al degelijk beveiligen door enkele goede gewoontes en eventueel een paar nieuwe reflexen.

Bescherm uw huis bij uw vertrek

Een inbraak kan heel snel en op eender welk moment gebeuren. Zelfs terwijl u eventjes een paar boodschappen gaat doen of de hond uitlaat!

Sla dus nooit gewoon de deur achter u dicht, of u nu voor enkele minuten of enkele dagen vertrekt:

  • Doe uw deur altijd op slot.
  • Doe alle ramen dicht.
  • Doe ‘s avonds uw luiken of rolluiken dicht, zodat indringers niet kunnen zien dat u er niet bent.
  • Laat een licht branden (eventueel met een tijdsklok, zodat het regelmatig aan- en uitspringt, als u voor langere tijd weg bent).
  • Laat op de sociale media niet weten dat u met vakantie bent of post geen vakantiefoto’s voor uw terugkeer.

Laat niet eender wie binnen

Belt er iemand aan die beweert dat hij de stand van uw waterteller komt opnemen? Geloof hem niet op zijn woord en vraag om zijn identificatiebewijs. Woont u in een appartement?

  • Laat niet zomaar iemand binnen in het gebouw. Om gemakkelijk binnen te geraken, proberen inbrekers alle bellen uit onder het mom van een of ander excuus. Wees altijd op uw hoede!
  • Laat geen onbekende mee binnen. "De slimsten profiteren ervan om samen met u binnen te glippen, omdat ze weten dat mensen niet altijd durven vragen of ze daar ook wonen. Het is nochtans maar een simpele vraag, die niets kost”, zegt onze adviseur.

Help elkaar onder buren

Een sociale band met uw buren creëren is een goede manier om u tegen inbrekers te wapenen. Wissel zeker uw telefoonnummers uit. Als u dan iets verdachts ziet bij uw buren, kunt u hen daarvan direct op de hoogte brengen en eventueel ook de politie bellen. "Dikwijls hebben mensen een verdachte bestelwagen opgemerkt, maar hebben ze er niet aan gedacht om de nummerplaat te noteren of om hun buur of de politie te waarschuwen”, zegt de heer Limbourg. Als buren elkaar goed kennen, zullen ze elkaar sneller bellen om te zien of alles in orde is. Kortom, ze zullen elkaar sneller helpen. "Zeg zeker eens goedendag tegen uw buur of spreek hem eens aan. Dat is goed voor de relatie met uw buren en voor uw veiligheid.”

Bescherm uw spullen

Maak een inventaris van uw waardevolle spullen. Neem er een foto van of markeer ze met een alcoholstift met onzichtbare inkt. U kunt ook investeren in een kluis waarin u uw geld, juwelen of waardevolle spullen bewaart. "Vermijd ook om uw pc ergens te zetten waar hij van buitenuit gezien kan worden”, raadt de heer Limbourg aan.

U hebt niet noodzakelijk een ‘high tech’ alarm nodig om uw woning te beschermen. Met enkele goede gewoontes en reflexen kunt u vaak al ongewenste bezoekers vermijden. Wilt u er nog meer over weten? Lees dan zeker ook de tips op de website besafe.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.