HomeBeleggen op maatIk heb maar een klein bedrag om te beleggen. Is het wel de moeite?

Ik heb maar een klein bedrag om te beleggen. Is het wel de moeite?

Wie ‘beleggen’ zegt, denkt meestal aan ‘grote bedragen’. Dat is nochtans niet altijd noodzakelijk zo. Waarom niet?

Beleggen schrikt af. Omdat niet iedereen een deskundige op financieel vlak is. En we niet altijd een grote som hebben om te beleggen. Maar toch bestaan er oplossingen om uw geld op lange termijn te beleggen.

Op welk moment kan ik het beste beleggen?

In plaats van een bepaald moment te kiezen, is het beter om een vast bedrag op regelmatige tijdstippen (bv. elke maand) te beleggen. Zo kunt u de schommelingen van de financiële markten opvangen: als de markt zakt, koopt u meer met hetzelfde bedrag en als de markt stijgt, koopt u minder, maar neemt de waarde van uw voorbije aankopen toe. U kunt dus op twee oren slapen, want u hoeft zich geen zorgen te maken over het juiste beleggingsmoment.

Als u bovendien elke maand een klein bedrag belegt, kunt u dat bedrag gemakkelijk missen. Niets houdt u dan tegen om een goed moment af te wachten om uw belegging te verkopen. Zo’n beleggingsmethode is dus een goed idee als u bv. over 5 of 10 jaar iets wilt kopen, of als u een kapitaal wilt opbouwen in afwachting van de meerderjarigheid van uw kind, of als u een bijkomend pensioen gedurende 40 jaar wilt opbouwen. Zoals in de volksmond gezegd wordt, maken vele kleintjes een grote.

Ik heb echt heel weinig om te beleggen…

Dat is niet erg: het belangrijkste is dat u ermee begint, zelfs als het om een klein bedrag gaat. Dankzij een doorlopende opdracht van uw zichtrekening naar een flexibel beleggingsproduct, al dan niet met fiscale voordelen, legt u uzelf een bepaalde discipline op. U belegt elke maand. De instapdrempel is heel laag: 25 euro is voldoende. Dat geeft een totaal van 300 euro per jaar. U behoudt vanzelfsprekend uw vrijheid. U kunt het bedrag van uw stortingen verhogen of ze tijdelijk stopzetten, moest dat nodig blijken.

Waarin beleggen voor een beter rendement?

Als u kleine bedragen belegt, doet u dat via een gemeenschappelijk beleggingsfonds, meestal een bevek. Die beleggingsfondsen verzamelen het geld van verschillende investeerders en beleggen dat op de financiële markt. Beheerd door professionelen, bieden zij u - voor een bescheiden bedrag - toegang tot grote diversificatie, omdat de beheerders vele verschillende waarden aankopen.

De gemeenschappelijke beleggingsfondsen volgen een welbepaalde strategie en beleggen in verschillende instrumenten zoals aandelen, obligaties, … Voor elke smaak is er wel iets. Het rendement hangt af van de gezondheid van de markten en de kwaliteit van de beheerder. “ Bijvoorbeeld, de bevek Belgium High Dividend is een fonds dat bestaat uit effecten van grote Belgische (Bel-20) ondernemingen”, legt Xavier Gérard van Record Bank uit. “Die bevek kent een gemiddeld rendement van 6,9% sinds haar oprichting. Het laatste jaar was het zelfs 12%. Maar over de vijf laatste jaren bekeken, kende de bevek een negatief rendement van -8%. Dat toont aan dat het belangrijker is om op regelmatige tijdstippen te beleggen in plaats van het goede moment af te wachten. En ook dat je zelf moet kunnen bepalen wanneer je uit het fonds stapt”, zegt Xavier Gérard van Record Bank.