HomeVoordelig lenenHypothecaire lening: aftrekbare uitgaven of belastingvermindering? Wat is het verschil?

Hypothecaire lening: aftrekbare uitgaven of belastingvermindering? Wat is het verschil?

Door de regionalisering van het fiscale voordeel gelinkt aan de woonlening is de situatie van sommige belastingbetalers – in hun nadeel – veranderd. Nochtans hadden ze hun lening afgesloten voor 1 januari 2015. Hoe komt dat?

Sinds 1 januari 2015 is het fiscale voordeel voor de enige en eigen woning – de woonbonus – geregionaliseerd. Voor leningen afgesloten na die datum kan dat een groot verschil betekenen. De regering had wel gegarandeerd dat hypothecaire leningen uiterlijk afgesloten op 31 december 2014 geen nadeel zouden ondervinden van die maatregel. Maar dat moet genuanceerd worden.

Belastingvermindering – aftrekbare uitgaven: is er een verschil?

Op het eerste zicht is er misschien geen groot verschil tussen belastingverminderingen en aftrekbare uitgaven. Maar als we het verder analyseren blijkt dat anders te zijn. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld:

  • Aftrekbare uitgaven trekt u af van uw netto belastbaar inkomen. Als uw netto belastbaar inkomen bv. 40.000 euro bedraagt en u er 2.000 euro van aftrekt, is het nog maar 38.000 euro. Alle inkomsten boven 37.750 euro (bedragen van 2015 – inkomsten van 2014) worden belast aan 50%. Door de vermindering van uw netto belastbaar inkomen met 2.000 euro betaalt u 1.000 euro minder belastingen. (Opmerking: om het eenvoudig te houden hebben we geen rekening gehouden met de opcentiemen. Maar dat verandert niets aan de redenering).
  • Bij een belastingvermindering worden de belastingen verminderd. Het bedrag wordt niet afgetrokken van het netto belastbaar inkomen. Maar wel van de belastingen na de berekening ervan. In ons voorbeeld blijft uw netto belastbaar inkomen 40.000 euro. De belastingvermindering wordt berekend aan de hoogste aanslagvoet (50%). U betaalt 1.000 euro minder.

Voor en na de hervorming bedraagt de belastingvermindering door de woonbonus dus 1.000 euro. Maar hoe komt het dan dat sommigen toch meer belastingen betalen?

Een ander inkomen

De nieuwe berekening gebeurt op basis van een hoger netto belastbaar inkomen. Dankzij de fiscale aftrek was het 38.000 euro. Nu blijft het - door de belastingvermindering - 40.000 euro.

In bepaalde gevallen heeft een hoger belastbaar inkomen negatieve gevolgen op financieel vlak. Sommige voordelen en vormen van fiscale aftrek zijn geplafonneerd. Als uw belastbaar inkomen vorig jaar net onder die drempel zat, kan het nu door de nieuwe berekeningswijze er net boven zitten. Het is dus minder voordelig voor u, omdat u slechts gedeeltelijk of helemaal niet meer van een aantal belastingverminderingen kunt genieten. Enkele voorbeelden uit de fiscale literatuur: de belastingverminderingen op vervangingsinkomens (minder hoog voor sommigen), de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid (hoger voor sommigen) en de belastingvermindering voor dienstencheques (die misschien verdwijnt). Vergelijk uw aanslagbiljet van dit jaar met dat van vorig jaar. Dan weet u of het nieuwe systeem al dan niet een impact op u heeft.