HomeVoordelig lenenHypothecair krediet en scheiding: kan ik de lening overnemen?

Hypothecair krediet en scheiding: kan ik de lening overnemen?

Mijn partner en ik hebben samen een huis gekocht. Nu gaan we uit elkaar, maar onze lening loopt nog. Ik wil die gerust op mijn naam zetten, maar mijn partner wil graag in het huis blijven wonen. Moet ik de woonlening afkopen? Kan ik dan huur vragen?

Echtscheidingen zijn altijd delicaat, zeker als het op financiële kwesties aankomt. Als het om een scheiding met onderlinge instemming gaat, kunt u het in der minne regelen. Dat betekent in theorie dat alles mogelijk is. Zolang u maar akkoord gaat. Dat kan eventueel met de hulp van een notaris, advocaat of bemiddelaar.

Lening overnemen?

In principe kunt u de lening overnemen. U hebt natuurlijk wel het akkoord van uw bank nodig. Daarover leest u meer in een vorig blogartikel.

De beslissing van de bank zal afhangen van uw terugbetalingscapaciteit. Omdat het over een nieuwe lening gaat, kunt u ook eens bij een andere bank langsgaan. Elke bank hanteert immers andere beslissingscriteria. Het kan echter zijn dat het niet lukt.

Moet mijn ex huur betalen?

Als u de lening overneemt en uw ex graag in het huis wil blijven, kan dat. U hebt dan het recht om huur te vragen. Om een eventueel geschil in de toekomst te vermijden, is het beter om dat akkoord op papier te zetten. Zo weet iedereen waaraan hij zich moet houden.