HomeVoordelig lenenHuurwaarborg: let op de kleine lettertjes

Huurwaarborg: let op de kleine lettertjes

Wie een huurovereenkomst tekent,  moet in regel een huurwaarborg betalen. Wat zijn daarbij de wettelijke bepalingen en waarop moet u letten om die waarborg na het huren terug te krijgen?

 

“De waarborg die de huurder betaalt, is eigenlijk niets meer dan een klassieke borgstelling”, legt Ann Beerlandt van de Huurdersbond uit. “Het systeem is bedoeld om de verhuurder de financiële zekerheid te bieden dat alle verplichtingen van de huurder op het einde van de huurperiode gedekt zijn. Dat gaat dan niet alleen over schade aan het huis, maar ook bijvoorbeeld over achterstallige betalingen of kosten die nog niet werden voldaan.”

 

Blokkeren

Artikel tien van de Woonwet bepaalt de verschillende mogelijkheden om die waarborg vast te leggen. “Er is de klassieke regeling van maximaal twee maanden huur die geblokkeerd worden op een rekening”, legt Beerlandt uit. “Het kan ook dat het OCMW borg staat of dat er een bankwaarborg wordt opgemaakt die de huurder in schijfjes afbetaalt. Die twee laatste waarborgen mogen maximaal drie maanden huur bedragen.”

Daarnaast zijn er nog wel enkele technieken waarvan eigenaars zich soms bedienen. “Een eigenaar kan bijvoorbeeld een soort verzekeringsbon afsluiten bij een dienstenkantoor. Maar daar moet u als huurder toch voorzichtig mee zijn. Zo’n kantoor is geen bank, dus wat er met uw geld gebeurt bij een faillissement is maar de vraag. Vaak bieden zij de eigenaars rechtsbijstand aan, wat natuurlijk een enorm voordeel is bij een conflict.”

 

Huurwaarborg terugkrijgen?

En conflicten over de waarborg komen regelmatig voor. “Er zijn vaak discussies over de schade aan een huurwoning, over hoeveel die schade dan precies bedraagt, over wiens schuld het is… De beste raad die ik huurders kan geven om dat te vermijden, is om de woning in zo goed mogelijke staat achter te laten. Soms neemt ook de verhuurder het niet zo nauw met de regels. Het gebeurt bijvoorbeeld wel eens dat de waarborg niet op een geblokkeerde rekening wordt gestort. Als je als huurder dan niet mondig bent, heb je natuurlijk geen enkele zekerheid dat u uw geld terugkrijgt.”

“Als huurder moet u ook goed uitkijken welke documenten u tekent”, zegt Beerlandt. “De plaatsbeschrijving bijvoorbeeld die wordt opgemaakt als u de sleutel teruggeeft, moet u zeker nalezen. Soms zetten eigenaars ook in het contract dat ze een ‘bindende derdenbeslissing’ laten gelden door een expert. Maar dat is dan vaak wel een expert die ze zelf hebben aangesteld.”

 

Studentenkot

Al die bepalingen gelden overigens alleen voor de eigen woning. “Als het over een tweede woning, een handelspand of een studentenkot gaat, gelden specifieke regels”, waarschuwt Beerlandt. “Voor een kot vervalt bijvoorbeeld de verplichting om de waarborg te blokkeren.”