HomeVoordelig lenenHuurcalculator Wallonië: een interessante tool voor eigenaars en huurders?

Huurcalculator Wallonië: een interessante tool voor eigenaars en huurders?

In januari 2017 lanceert de Waalse regering de huurcalculator. In feite is de testversie al sinds begin november toegankelijk voor het publiek. Wat kunt u ermee doen?

De huurcalculator is een eenvoudige tool. U beantwoordt enkele vragen over de woning: type woning, adres, bouwjaar, aantal kamers, type verwarming, isolatie… Op basis van die criteria stelt de website een ‘vork’ voor waarbinnen de huur zich zou moeten situeren.

Voor iedereen nuttig?

Volgens het Waalse Gewest moet het systeem zowel eigenaars als huurders een leidraad bieden. Iedereen kan er - in theorie - terecht om de huur van een woning te berekenen. Dat is zeker nuttig voor huurders. Maar ook voor bestaande eigenaars of toekomstige eigenaars die iets willen kopen om te verhuren. Als u weet hoeveel huur u kunt vragen, is het makkelijker om een beslissing te nemen.

Echt betrouwbaar?

Eén element is natuurlijk cruciaal: de betrouwbaarheid van de berekeningen. De  documenten van het Waalse parlement geven uitgebreide info over de context en de redenen voor het ter beschikking stellen van die tool. Maar ze bieden geen duidelijkheid over de gegevens waarop de berekeningen gebaseerd zijn. Waarschijnlijk zijn dat de gegevens waarover de administratie beschikt. Het is immers verplicht om huurovereenkomsten te laten registeren. Maar de regering spreekt zich daar niet echt over uit.

Naar een controle van de huurgelden?

Voor de Waalse minister van Huisvesting, Paul Furlan, lijkt de calculator een eerste stap te zijn in een striktere omkadering van de huurgelden in Wallonië. In een artikel op de site van de RTBF is de minister heel duidelijk over zijn intenties: “Als de eerste  testfase positief uitvalt, wil ik de renovatiepremies linken aan het feit of de huurtabel al dan niet gerespecteerd wordt. Ik hoop dat we in een toekomstige regering met een linkse meerderheid die tabel een verplichtend karakter kunnen geven, zodat iedereen een correcte woning tegen de juiste prijs kan vinden.”