HomeMijn geld beherenHulp om uw belastingaangifte in te vullen

Hulp om uw belastingaangifte in te vullen

Het is geen geheim meer: uw belastingaangifte invullen wordt elk jaar moeilijker. Maar u staat er niet alleen voor. Zelfs de fiscus biedt u zijn hulp aan.

Als u zich afvraagt hoe u uw belastingaangifte moet invullen of hoe u bepaalde kosten aftrekt, hebt u verschillende opties.

Zelf informeren

Elk jaar publiceren kranten en tijdschriften een speciaal nummer rond de belastingaangifte en de regels voor het berekenen van uw belastingen. De FOD Financiën geeft bv. jaarlijks een Fiscaal Memento uit. De editie van 2017 laat echter op zich wachten. Sommige makelaars en bankiers geven hun klanten graag meer inlichtingen. Er bestaan betalende programma’s om zelf simulaties uit te voeren en zo de gevolgen van uw keuzes te bekijken. Maar als u uw aangifte via Tax-on-web invult, zijn die simulaties gratis. Sommige velden zijn bovendien vooraf ingevuld, wat het een heel stuk makkelijker maakt.

Hulp vragen aan een boekhouder of fiscalist

Bij een boekhouder of fiscalist kunt u terecht met een specifieke vraag of ook om uw belastingaangifte te laten invullen en zelfs indienen. Kers op de taart: de aangiftes via een boekhouder kunnen later ingediend worden.

De datums voor dit jaar zijn intussen gekend: boekhouders hebben tot 26 oktober 2017 om de aangiftes van hun klanten in te dienen.

Hulp vragen aan de fiscus

En waarom niet de fiscus om hulp vragen? Hij zit immers aan de bron van alle info. Bovendien doet hij het gratis.

U kunt op verschillende manieren bij de fiscus terecht:

  • Vanaf mei is het callcenter van de FOD Financiën dagelijks bereikbaar op het nummer 02 572 57 57.
  • De FOD Financiën organiseert permanenties in verschillende gemeentes. Neem eens een kijkje op de website van uw gemeente.
  • In mei en juni organiseert de FOD Financiën permanenties in verschillende shoppingcenters. Vanaf begin mei vindt u de uren op de site van de FOD Financiën.
  • U kunt ook op afspraak terecht in uw lokale belastingkantoor. U vindt de gegevens op Tax-on-web, uw papieren belastingaangifte of uw aanslagbiljet van vorig jaar.

Hoe u ook te werk gaat, begin er op tijd aan. Er zijn meer en meer Belgen die zich vragen stellen over hun belastingaangifte. Hoe vroeger u eraan begint, hoe sneller u een afspraak of een antwoord op uw vragen krijgt.