HomeVoordelig lenenHuizenjager: de Sherlock Holmes van de vastgoedmarkt

Huizenjager: de Sherlock Holmes van de vastgoedmarkt

U wilt een huis of appartement kopen? Maar hebt geen zin om alle advertenties uit te pluizen en alle immowebsites af te schuimen… Dan is de ‘huizenjager’ uw beste vriend. Hij speurt in uw opdracht uw droomhuis op.

Iemand anders in uw plaats een huis laten zoeken? Het klinkt niet bepaald als iets waar wij, nuchtere Belgen, om staan te springen. Toch bestaat het. Het fenomeen begon in de Angelsaksische landen. Maar ook in Parijs is het tegenwoordig al doodnormaal om een ‘chasseur immo’ in te schakelen. Christophe de Viron startte er in 2008 in Brussel mee met zijn bedrijf IdealHome.

Een droomhuis en snel!

“Ik werkte eerst als immomakelaar en gaf vrienden en kennissen al regelmatig advies over vastgoed kopen”, vertelt hij. “Maar u mag een makelaar niet verwarren met een huizenjager. Een makelaar werkt voor de verkoper van het huis. Wij zijn er strikt voor de kopers en verdedigen hun belangen.”

“Het grote voordeel van het werken met een huizenjager is dat u er tijd en dus geld mee uitspaart”, zegt de Viron. “Gemiddeld vinden we een huis op één tot drie maanden. Als u als leek begint te zoeken, duurt het dikwijls vier à vijf maanden of zelfs nog langer. Als u ons bureau inschakelt, vindt u dus veel vlugger uw droomhuis.”

Huizen vinden

“Zoals zo veel dingen, begint ook een huizenjacht met een goed gesprek”, legt de Viron uit. “Bij een eerste ontmoeting vragen we onze klanten natuurlijk wat ze zoeken. En dat echt tot in het detail: hoe groot moet de tuin zijn? Hoe belangrijk is een grote keuken? Wat voor badkamer wilt u? En dan begint onze speurtocht: in de vastgoedadvertenties, op internet, bij vastgoedmakelaars… We zoeken werkelijk overal.”

En natuurlijk worden er ook daadwerkelijk huizen bezocht en geïnspecteerd, tientallen zelfs. “We nemen heel veel foto’s die onze klanten kunnen bekijken op een website. Ze kunnen dan de positieve en negatieve punten van het huis opsommen, zodat we onze zoektocht kunnen finetunen.”

Harde onderhandelaars

Als het droomhuis uiteindelijk gevonden is, is de rol van IdealHome nog niet uitgespeeld. “We nemen contact op met het immokantoor en zullen samen met de klant het uitverkoren huis dan nog eens bezoeken en bespreken. Als de klant het wil kopen, helpen we hem ook bij het onderhandelen over de prijs en het uitbrengen van een bod. Heel de papierwinkel is voor ons. Het is dus echt begeleiding vanaf het kiezen van een huis tot het zetten van de handtekening. Het is een heel intensieve job. Daarom willen we ook maar voor maximaal vier of vijf klanten tegelijk werken.”

Niet voor doe-het-zelvers

IdealHome is vooral in de streek rond Brussel actief. Zowat de helft van de klanten zijn expats. “In de VS, Engeland en Frankrijk is ons beroep heel normaal. Maar de Belg is een doe-het-zelver”, lacht Christophe. “Daarom dat we dus voor een groot deel voor buitenlanders werken. Dat wil wel niet zeggen dat we alleen op zoek zijn naar grote villa’s, hoor. We dachten eerst ook dat we vooral naar heel dure huizen zouden moeten speuren. Maar de meerderheid van de panden zit in de prijsklasse tussen 180.000 en 600.000 euro. Het gebeurt wel eens dat we op zoek gaan naar een villa van twee miljoen, maar dat is de uitzondering.”

Wat kost dat?

En wat kost het nu eigenlijk, om uw hoogstpersoonlijke huizenjager in te schakelen? “Ons honorarium slaat op twee zaken”, zegt Christophe. “We vragen 2% op de verkoopprijs van het huis. En daarnaast ook 10% van het prijsverschil dat we verkregen door te onderhandelen. Overigens zijn ook de verkopers meestal blij om ons te zien. Want ze weten dat we met serieuze klanten werken, die echt geïnteresseerd zijn om zo snel mogelijk een pand te kopen.”