HomeSlim sparenHoudbaarheidsdatum verstreken: opeten of weggooien?

Houdbaarheidsdatum verstreken: opeten of weggooien?

De meeste mensen gooien voedingswaren weg zodra de houdbaarheidsdatum verstreken is. Maar moet dat wel?

Nee, niet altijd. Sommige producten kunt u nog 100% veilig eten na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Goed om te weten, niet? Want na het lezen van dit artikel kunt u daarmee heel wat geld besparen. En bovendien redt u er veel producten mee en gooit u ze niet onnodig weg.

Twee soorten datums

Wist u dat houdbaarheidsdatums op verpakkingen op twee manieren worden weergegeven? Ofwel staat er ‘THT’ (dat betekent: ‘ten minste houdbaar tot’), ofwel ‘TGT’ (‘te gebruiken tot’). Het ene mag u na vervaldatum nog consumeren, het andere niet.

  1. TGT: uiterste houdbaarheidsdatum

Voedingswaren met TGT gooit u beter meteen weg na de vervaldatum. De fabrikant kan de betrouwbaarheid van het product nadien niet meer garanderen. Het staat daarom op verpakkingen van producten die snel bederven, bv. vlees, vis, gesneden groenten, zuivelproducten,… Wilt u ze toch langer bewaren? Dan kunt u ze altijd invriezen. Vóór het verstrijken van de houdbaarheidsdatum, uiteraard.

  1. THT: minimale houdbaarheidsdatum

Voedingswaren met THT bederven niet snel en kunt u nog veilig eten na vervaldatum. Zonder enig risico voor uw gezondheid. Het gaat dan vooral om chocolade, pasta, suikerwaren, conserven, enz. In het slechtste geval kan de geur, de kleur, het uitzicht of de smaak veranderen. Maar de kwaliteit van het voedsel blijft alleszins bewaard als de verpakking nog gesloten is.

Nog enkele tips

  • Let er altijd op dat verpakkingen onbeschadigd blijven. Is de verpakking open? Dan kunt u er best niet meer van eten. De houdbaarheidsdatum is dan niet meer geldig.
  • Vertrouw op uw zintuigen. Smaakt iets zuur, bitter of gewoon niet lekker? Gooi het dan weg. Waarschijnlijk is het bedorven. Let ook op schimmelvorming en kleurverandering.
  • Is maar een deel van het product beschimmeld of bedorven? Snij dat deel er dan niet af, maar gooi het in zijn geheel weg. Het hele product is dan immers aangetast.
  • Bij lang houdbare producten beslist u zelf of ze nog eet- of drinkbaar zijn. Oordeel op basis van smaak, uitzicht en geur.