HomeMijn geld beherenHou zicht op uw zichtrekening: bespaar tot 140 euro per jaar

Hou zicht op uw zichtrekening: bespaar tot 140 euro per jaar

Een zichtrekening is een zichtrekening, juist? Wel…nee, eigenlijk niet. Wat u kunt doen met een zichtrekening en wat ze u kost, is zeker niet bij alle banken hetzelfde.

Joost Vanautgaerden

De meeste mensen gebruiken hun zichtrekening zonder er bij stil te staan dat er wel degelijk verschillen zijn tussen een rekening bij bank x en bij bank y. Zowel qua mogelijkheden als qua kostprijs.

Wat kost dat?

“Als het over zichtrekeningen gaat, worden er in de regel kosten aangerekend”, zegt Joost Vanautgaerden, Product Manager Current Accounts, Payments and Online Banking bij Record Bank. “Meestal gaat het over algemene kosten om de rekening te openen en een jaarlijkse vergoeding om ze te kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er dikwijls bijkomende kosten voor het gebruik van verschillende diensten: een bankkaart, een kredietkaart of elektronisch bankieren bijvoorbeeld. Wat dat laatste betreft: omgekeerd kan ook. Sommige banken maken elektronisch bankieren gratis, maar laten je betalen om nog manuele verrichtingen te mogen doen.”

Moeilijk vergelijken

Al die, al dan niet betalende, diensten maken het voor de consument niet makkelijk om het aanbod van verschillende banken te vergelijken. “Het hangt vooral af van je gebruikersprofiel. Doe je graag je verrichtingen aan het loket? Of doe je liever alles via de pc? Gebruik je dikwijls een kredietkaart? Of alleen maar op vakantie? Heb je één bankkaart nodig of twee? Dat speelt allemaal een rol in wat je zichtrekening uiteindelijk kost.”

Gratis zichtrekening of internetbankieren?

“Er zijn verschillende spelers die een gratis zichtrekening aanbieden, maar sommigen onder hen mikken vooral op mensen die aan internetbankieren doen”, zegt Vanautgaerden. “In dat geval zijn er ofwel helemaal geen kantoren, of zijn manuele verrichtingen betalend.” De consument moet dus aandachtig blijven. Maar er zijn wel degelijk banken waar een zichtrekening helemaal gratis is. Volgens Test-Aankoop en de Federale Overheidsdienst Economie kunt u tot 140 euro besparen door te kiezen voor een bank die beter bij uw profiel past. Wist u trouwens dat u via de gratis bankoverstapdienst  in amper 8 dagen van bank kunt veranderen en uw dure zichtrekening kunt dumpen? Geld besparen begint inderdaad met eenvoudige beslissingen. Vergelijken loont dus.