HomeSlim sparenHoeveel roerende voorheffing betaal ik als ik meerdere spaarboekjes heb

Hoeveel roerende voorheffing betaal ik als ik meerdere spaarboekjes heb

“De regering heeft onlangs beslist de roerende voorheffing op te trekken. Ik heb bij verschillende banken spaarboekjes. Hoeveel roerende voorheffing moet ik nu betalen?”
(Rik, 45, Tessenderlo)

Tijdens de laatste begrotingsonderhandelingen hebben de ministers inderdaad beslist om een uniforme roerende voorheffing van 25% in te voeren. Dat betekent dat de intresten op zichtrekeningen, kasbons, termijnrekeningen en obligaties vanaf 2013 onderworpen worden aan 25% in plaats van 21% belasting. “In principe geldt vanaf het inkomstenjaar 2013 de veralgemeende bevrijdende voorheffing van 25%”, zegt Patrick Nollet, directeur van de Vlaamse Federatie van Beleggers. “En dat voor alle producten: aandelen, aandelenbevaks, obligaties, kasbons... Er zijn nog een beperkt aantal uitzonderingen: de dividenden van residentiële vastgoedbevaks (Aedifica, Home Invest Belgium en Serviceflats) en de staatsbon ‘Leterme’. Daarvoor geldt een bevrijdende voorheffing van 15%.”

Goed nieuws

Voor mensen met een klassiek spaarboekje is er echter (relatief) goed nieuws: ook voor hen blijft de roerende voorheffing ongemoeid op 15%. Meer nog: dat tarief geldt alleen voor de schijf intresten boven 1.830 euro. Als u minder dan 1.830 euro aan intresten ontvangt, betaalt u niets.

Voor wie meer ontvangt, zal de bank automatisch de roerende voorheffing inhouden en doorstorten aan de fiscus. “Om meer dan 1.830 euro intresten te ontvangen, moet u, gerekend tegen een rentevoet van bijvoorbeeld 2,5%, al over een kapitaal van 73.200 euro beschikken”, zegt Nollet. “Die vrijgestelde schijf geldt trouwens per persoon: voor man en vrouw samen geeft dat dus 146.400 euro. Elk van hen is verantwoordelijk voor de helft van de intresten van de spaarrekening.”
Voor inkomstenjaar 2013 komt er normaal gezien opnieuw een indexatie van die vrijgestelde schijf van 1.830 euro.

Meerdere spaarrekeningen? Maak de som!

De vrijgestelde schijf van 1.830 euro geldt voor het totale bedrag aan intresten dat u op al uw bankrekeningen ontvangt. “U mag dus bij verschillende banken verschillende spaarrekeningen openen, maar u wordt wel verondersteld de intresten op te tellen, te cumuleren”, legt Nollet uit. “Als u boven de grens van 1.830 euro komt, moet u dat vermelden in uw belastingaangifte.”

Stel uw vraagBekijk alle vragen