HomeSlim sparenHoeveel moet uw spaarreserve bedragen?

Hoeveel moet uw spaarreserve bedragen?

Om onvoorziene uitgaven en dure periodes te overbruggen is het handig om spaargeld achter de hand te hebben. Hoeveel moet die som bedragen? Dat is persoonlijk!

Uw koelkast laat het afweten, een van de kinderen moet blokjes dragen, u wilt met uw gezin een vliegvakantie maken… Sommige uitgaven zijn onverwacht, andere zijn gepland maar behoorlijk duur. Veel mensen leggen voor zulke uitgaven een spaarreserve aan als financiële buffer.

Leg een veilige reserve aan

Of u nu alleenstaand bent of samenwoont, kinderen hebt of niet, het is belangrijk dat u de oefening eens maakt; sta stil bij de maandelijkse kosten en probeer de impact in te schatten van onvoorziene omstandigheden.

Het is een absolute must om een minimumbedrag achter de hand te houden. Dat minimumbedrag kan dienen voor de vervanging van uw computer, meubelen of huishoudtoestellen. Kleine bedragen dus, want om een inkomen te vervangen, zal een kleine spaarpot niet voldoende zijn!

Om grotere risico’s op te vangen, moet u een grotere reserve aanleggen. Die dient om uitgaven op korte of middellange termijn op te vangen. Denk maar aan grote uitgaven aan het huis, een tijdelijk inkomensverlies of de betaling van een vakantie.

Hou rekening met uw eigen situatie

Een alleenstaande moet een grotere buffer voorzien dan mensen die samenwonen. Het dagelijks leven is voor alleenstaanden duurder dan voor samenwonenden. Alle kosten, zoals onderhoud van de woning of huur, de rekeningen van de nutsvoorzieningen of medische kosten moeten door één inkomen worden gedekt. Als een alleenstaande zonder inkomen valt, heeft hij namelijk niemand om op terug te vallen.

Ook gezinnen met kinderen hebben baat bij een grotere buffer. Het spreekwoord ‘een kind kost een huis’ mag dan overdreven zijn, het staat vast dat kinderen grootbrengen geld kost.

Medische zorgen, onderwijs, kledij, huisvesting, de rekening loopt op! Hou rekening met alle factoren waarmee uw gezin te maken krijgt.

De spaarrekening als veilige en goedkope formule

Als het even tegenzit, is het belangrijk dat u onmiddellijk aan uw spaarreserve kunt. Gebruik daarom als spaarformule geen kasbons of langetermijnspaarrekeningen maar een spaarrekening.

Maak het uzelf gemakkelijk: spaar ‘automatisch’

Gebruik doorlopende opdrachten om op regelmatige basis geld op uw spaarrekening te storten. Zo schrijft u automatisch een vast of variabel bedrag op vaste datum over naar uw spaarrekening.

Als u uw spaarrekening hebt moeten aanspreken, zuiver ze dan zo snel mogelijk weer aan.

Dus, geen paniek als uw wasmachine ineens de geest geeft. Laat uw spaarrekening haar werk doen!