HomeMijn pensioen voorbereidenHoeveel moet u sparen om een rusthuis te kunnen betalen?

Hoeveel moet u sparen om een rusthuis te kunnen betalen?

Ook al duurt het misschien nog jaren voor u in de buurt van uw pensioen komt, toch is het essentieel daar nu al aan te denken. Als gepensioneerde moet u het namelijk met een pak minder stellen dan in uw leven als werknemer, zelfstandige of ambtenaar. Vooral als u ooit terechtkomt in een rusthuis, is dat voelbaar. Want de maandelijkse kosten van een rusthuis blijken in sommige provincies een stuk boven de wettelijke pensioenuitkeringen te liggen.

Volgens cijfers van de OESO bedraagt het wettelijk pensioen van een Belgische werknemer gemiddeld 63,7% van het laatste nettoloon. Hoeveel u effectief krijgt, hangt af van het aantal jaren dat u gewerkt hebt, het bedrag van de lonen die u ontving en uw statuut (arbeider, bediende, zelfstandige of ambtenaar). Uit de rusthuisbarometer van de Socialistische Mutualiteiten bleek in 2016 dat er een aanzienlijk verschil is tussen de gemiddelde maandelijkse wettelijke pensioenen en de maandelijkse kostprijzen voor rusthuizen. Niet onbelangrijk om weten, aangezien we met z’n allen langer leven. En de kans dus reëel is dat u ooit in een rusthuis terechtkomt.

Verschillen afhankelijk van gewest en provincie

De reserve die u mogelijk nodig hebt, hangt af van het gewest waarin u woont en de provincie waarin het rusthuis gelegen is. Het gemiddelde wettelijk pensioen voor een werknemer ligt namelijk hoger in Vlaanderen dan in Brussel en Wallonië. Tegelijk zijn rusthuizen in Vlaanderen een stuk duurder dan in Brussel en Wallonië. Ook tussen de provincies vallen grote verschillen te noteren. In de tabel hieronder vindt u een ruwe berekening voor werknemers in loondienst. (Lees verder onder de tabel.)

Bron: Rusthuisbarometer Socialistische Mutualiteiten

 

Voor zelfstandigen is de situatie mogelijk nijpender, aangezien het wettelijk pensioen gemiddeld 200 euro lager ligt dan dat van een werknemer in loondienst. Voor ambtenaren is de situatie iets minder prangend, omdat zij maandelijks rond de 75% van hun laatste nettoloon als pensioen ontvangen. Al zitten ook daar verschillen tussen contractuele en statutaire ambtenaren.

De verschillen in de kosten per provincie hangen vooral af van de instellingen die de rusthuizen beheren. Zo zijn er OCMW’s, commerciële instellingen en vzw’s. Onderlinge verschillen kunnen al snel oplopen tot 10 à 15%, vaak te wijten aan het aantal personeelsleden. Het feit dat Antwerpen een stuk duurder is dan bv. West-Vlaanderen heeft wellicht meer te maken met de centrale ligging. Mocht u binnen afzienbare tijd een rusthuis moeten selecteren, let dan vooral op de dagprijs. En vooral op wat al dan niet inbegrepen is. In Vlaanderen zijn supplementen daarin doorgaans verrekend, in Brussel en Wallonië niet. Onder supplementen vallen o.a. telefoon, tv, internet, maar ook zaken als zeep, shampoo en tandpasta.

Opties om reserve aan te leggen

Geschrokken van bovenstaande cijfers? U hoeft niet te panikeren. U kunt er namelijk zelf eenvoudig voor zorgen dat uw levensstandaard niet drastisch naar beneden hoeft te gaan na uw pensioen.

  • Aanvullend pensioen: sommige werkgevers bieden een pensioenspaarplan (groepsverzekering) aan als extralegaal voordeel. Dat geldt dus niet voor iedereen. Behoort het niet tot uw salarispakket? Het kan verstandig zijn om even bij uw werkgever na te gaan wat mogelijk zou zijn. Bent u zelfstandig? Denk dan zeker na over aangepaste en fiscaal voordelige oplossingen zoals een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen of een individuele pensioentoezegging voor bedrijfsleiders als u uw zelfstandige activiteit via een vennootschap uitoefent. Bekijk en bespreek het met uw boekhouder of accountant.
  • Individueel pensioensparen: via individueel pensioensparen bouwt u een kapitaal op voor uw pensioen én profiteert u tegelijk van mooie belastingvoordelen. Hoe vroeger u daarmee begint, hoe groter het kapitaal is dat u tegen uw pensioen opgebouwd hebt.
  • Om uw uitkering extra aan te vullen is er natuurlijk nog het individuele sparen. Ook al geniet u dan niet van een belastingvoordeel, toch blijft periodiek sparen een slimme manier om aan uw toekomst te denken.

Zo hoeft u geen beroep te doen op uw familie of maatschappelijke instanties als het OCMW.

Ook als u liever onafhankelijk blijft wonen, is het een goed idee om uw wettelijk pensioen aan te vullen. Opties als assistentiewoningen (ook wel gekend als serviceflats) vergen namelijk ook een bepaalde investering, die weliswaar lager ligt dan voor een rusthuis.