HomeSlim sparenHoeveel geldreserve moet u als gezin voorzien?

Hoeveel geldreserve moet u als gezin voorzien?

Kinderen hebben is heel leuk. En u wilt er ook zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoeveel geldreserve moet u daarvoor hebben?

Samen met uw partner en kinderen wilt u een geweldig gezin vormen. En gelijk hebt u. Maar kinderen opvoeden is niet altijd even evident. En op elk ogenblik genoeg geld hebben voor hun ontplooiing nog minder. Daarom legt u beter een goed gevulde spaarpot aan. Maar de hamvraag is: hoe groot moet die zijn?

Kinderen kosten geld

Dat is zo goed als zeker. Oké, u krijgt wel kindergeld, maar daarmee dekt u niet alle kosten. En naast de uitgaven die u voor uw kinderen doet, komen er nog andere onvermijdelijke kosten bovenop. Lees in ons artikel over singles met welke onverwachte kosten u rekening moet houden. Conclusie: bouw een stevige geldreserve op. We zetten op een rijtje waarom dat nodig is.

In de beginfase

Kinderen doorlopen in hun leven verschillende fases. Van baby tot peuter, naar adolescent en jongvolwassene… Alle fases brengen andere kosten met zich mee.

  1. Kinderopvang

Werkt u deel- of voltijds? Dan moet u natuurlijk kinderopvang voorzien. En ook al is een deel fiscaal aftrekbaar, kinderopvang kost heus wat geld.

  1. Medische kosten

Zit zoon- of dochterlief in de kinderopvang, dan wordt die al makkelijker ziek door de andere crèchevriendjes. U moet op doktersbezoek en waarschijnlijk naar de apotheker voor medicatie.

  1. Zorgartikelen

Een baby vraagt veel aandacht en zorg. Maar ook dat laatste kost geld. Pampers, kinderwagen, slabbetjes, babyvoeding, babyfoon, noem maar op. U krijgt het allemaal niet voor niets.

Over het algemeen

Niet alleen jonge kinderen vragen een flinke hap uit uw budget.

  1. Eten

U moet meer monden voeden. En ja hoor, uw winkelkar is nu wel snel gevuld.

  1. Kleding

Kleren zijn over het algemeen vrij duur. En kinderen groeien er ook snel uit. Probeer dus zo veel mogelijk met vrienden of familie uit te wisselen. Pubers houden ook van trendy kledij. Hou daar zeker rekening mee.

  1. Studies

Uw kinderen hebben schoolboeken nodig en andere schoolbenodigdheden. Maar ze doen soms ook daguitstapjes met de klas of gaan op schoolreis. Hebt u dat voorzien?

  1. Auto

Dit is niet voor iedereen van toepassing, maar soms hebt u een grotere auto nodig. Afhankelijk van het aantal kinderen. En niet alleen een grotere auto, wie weet ook een groter huis?

  1. Hobby’s

Kinderen houden zich graag bezig. Ze gaan naar de scouts, de muziekschool, ze willen paardrijden of tennissen… Wat hun hobby ook is, het zijn alweer zaken die makkelijk duur uitdraaien.

We kunnen het rijtje nog eindeloos aanvullen. U hebt wel door wat we willen zeggen. Extra geldreserve als u kinderen hebt, is zeker geen overbodige luxe.

Hoeveel sparen?

Concreet nu: bereken hier zelf hoeveel geld u beter achter de hand houdt. Rekening gehouden met uw persoonlijke situatie.

En tot slot nog dit…

Een financiële buffer is een veilige manier om verwachte en onverwachte kosten op te vangen. Maar weet wel dat u niet alles kunt voorzien. Voldoende sparen en een nuchtere kijk op de zaken is de boodschap!