HomeSlim sparenHoeveel geldreserve hebt u als koppel nodig?

Hoeveel geldreserve hebt u als koppel nodig?

U bent verliefd, u woont samen en u hebt nog geen kinderen. Maar wat op financieel vlak? Hoeveel moet u sparen om genoeg geldreserve te hebben?

Velen vragen zich af hoeveel geld ze op hun spaarrekening moeten hebben. Het is niet voor niets een geliefd gespreksonderwerp. Want wat als er iets onverwachts gebeurt? U hebt plots zware kosten of u verliest uw job. We wensen het u alvast niet toe. Maar zoiets kunt u beter voorzien. Waaraan moet u denken?

1 + 1 = 2

Het grote voordeel is dat u met twee bent om een spaarpot te vullen. Als koppel door het leven gaan, betekent in principe dus ook een grotere geldreserve. Uw kosten worden bovendien makkelijk door twee gedeeld, ook wel handig. Denk maar aan de aankoop van een nieuwe koelkast, de brandverzekering, herstellingen aan uw dakgoot… Zowel verwachte als onverwachte uitgaven wegen daarom iets minder hard door dan voor een vrijgezel.

Geldreserve voor onverwachte uitgaven

Oké, uw spaarpot is misschien iets groter dan die van een single. Maar dat betekent niet dat u geen geld moet overhouden voor onverwachte uitgaven. En die zijn voor iedereen min of meer dezelfde.

Hebt u een auto? Hoeveel elektrische toestellen hebt u in huis? Betaalt u een lening af? Een paar vragen die een leidraad zijn voor het bepalen van de grootte van uw geldreserve. Ontdek in ons artikel over geldreserve voor singles waarop u moet letten.

Geldreserve voor verwachte uitgaven

Als koppel gaat u graag eens op reis of een romantisch weekendje weg, spaart u misschien ook voor een huis of plant u om te trouwen. Dan is het slim om daar al wat geld voor opzij te zetten. Hoe meer u spaart, hoe meer u zich kunt veroorloven. Staan er ook kinderen op de planning? De uitspraak ‘een kind kost een huis’ mag dan misschien iets overdreven zijn, kinderen kosten toch heel wat geld. Hoe beter u er op financieel vlak op voorzien bent, hoe vlotter en onbezorgder het familiale leven.

Bereken uw financiële buffer

Benieuwd hoeveel geld u uiteindelijk als koppel beter achter de hand houdt? Bereken het hier volgens uw persoonlijke situatie.