HomeMijn geld beherenHoe wordt u niet het slachtoffer van internetfraude?

Hoe wordt u niet het slachtoffer van internetfraude?

Oplichters zijn talrijk aanwezig op het web. Hun doel: geld van u loskrijgen. Hoe gaan ze te werk? En hoe loopt u niet in hun val?

Olivier Bogaert van de Computer Crime Unit

Elk jaar opnieuw worden enorm veel surfers opgelicht op internet. Het is moeilijk in te schatten hoeveel het er juist zijn. Velen spreken er niet over uit schaamte en dienen geen klacht in. We hadden een gesprek met commissaris Olivier Bogaert van de Computer Crime Unit.

Namaak en valse geneesmiddelen

Een van de meest voorkomende praktijken is de surfer een serieuze besparing op bepaalde geneesmiddelen of merkkledij voor te schotelen. “Ga ervan uit dat er een probleem is, als de prijs te mooi is om waar te zijn”, merkt de specialist in cybercriminaliteit op. “Het gaat vast en zeker om namaak. Buiten het risico voor uw gezondheid of uw imago, loopt u nog een ander risico: problemen met het gerecht. Namaak invoeren wordt in ons land streng bestraft. Als de douane een pakje met namaakproducten tegenhoudt dat voor u bestemd is, loopt u dus niet alleen het risico om uw geld te verliezen.” Vooral geneesmiddelen koopt u beter niet via internet. Behalve op enkele zeldzame erkende – Belgische – sites. Voor kledij, mode-accessoires en schoonheidsproducten, kiest u beter voor Europese sites. Die zullen niet snel namaak verkopen.

Opgelet met concerttickets

Hoewel er veel legale verkoopsites voor concerttickets bestaan, zijn de oplichters heel actief in dat domein. “Gelukkig zijn er uitstekende initiatieven om het kaf van het koren te scheiden”, zegt commissaris Bogaert. “Op de site www.ilovemyticket.be vindt u een zwarte lijst van sites die valse tickets verkopen.” De site waarschuwt u ook voor platformen zoals ebay, 2dehands.be of kapaza.be. “Die sites houden inderdaad een gevaar in. U bent niet helemaal zeker of het ticket wel echt is. Sommige oplichters schrikken er niet voor terug om meer dan tien keer hetzelfde ticket te verkopen.” De tip van onze expert: “Als u echt een tweedhandsticket wilt, sta er dan op dat de uitwisseling in levende lijve gebeurt. Geef het geld pas als u 100% zeker bent dat u een echt ticket in handen hebt.”  

‘Nigeriaanse’ oplichting en valse erfenissen

Iedereen kreeg al wel eens een mail uit een of ander Afrikaans land. Daarin verklaart een zogenaamde notaris, advocaat of bankier dat u de enige erfgenaam van een gigantisch fortuin bent. Ze vragen uw hulp om het geld het land uit te krijgen. “Natuurlijk gaat het om een zwendel om u op de een of andere manier geld te ontfutselen”, zegt Olivier Bogaert. “Die vorm van oplichterij heeft zijn naam te danken aan het land waarin de oplichters voor het eerst hun twijfelachtige talenten gebruikten. Maar sindsdien heeft Nigeria een strikte wetgeving om die vorm van criminaliteit te bestrijden. De oplichters hebben zich verplaatst naar de Ivoorkust en Benin. Maar ook daar zit beweging in: de Ivoorkust heeft een platform tegen cybercriminaliteit gelanceerd. Ook buitenlanders kunnen daar een klacht indienen.”

De emotionele oplichters

Andere oplichters spelen in op het gevoel van eenzaamheid van hun slachtoffers. “Ze verleiden hen via ontmoetingssites. En ze doen alsof ze verliefd zijn”, legt commissaris Bogaert uit. “Heel snel slagen ze erin geld van hun slachtoffer af te troggelen. Onder het voorwendsel dat ze papieren of een vliegticket nodig hebben om hun land te verlaten. Of nog erger: ze zetten hun slachtoffer aan tot compromitterend gedrag voor de webcamera. Zonder zijn weten filmen ze het om hem daarmee dan te chanteren.” Die methode wordt heel frequent gebruikt, ook bij jongeren. “De oplichters zijn heel sluw: aan kinderen vragen ze kleine bedragen die zij kunnen betalen.” Of het nu om volwassenen of kinderen gaat, de slachtoffers dienen zelden een klacht in. Ze zijn veel te beschaamd. “We proberen nochtans om in elk commissariaat politiemensen op te leiden om zulke slachtoffers op te vangen”, zegt de commissaris.

Waar vindt u de nodige info?

Voor meer info over de methodes die oplichters gebruiken, neemt u een kijkje op Veilig surfen, een site van de Federale Politie gewijd aan de preventiecampagne van de CCU. De Federale Politie heeft ook een brochure over internetfraude. Bij FOD Economie vindt u wat u moet doen als u slachtoffer bent van bedrog. En via de Computer Crime Unit kunt u oplichterij, pogingen tot oplichting of pedofiel gedrag op internet signaleren.