HomeSlim sparenHoe wordt pensioensparen belast als u met pensioen gaat?

Hoe wordt pensioensparen belast als u met pensioen gaat?

Het fiscale voordeel van pensioensparen heeft natuurlijk een keerzijde: als u uw pensioenleeftijd nadert, wordt uw pensioen vooraf belast. Volgens welke modaliteiten?

Zoals u wellicht weet, geven de stortingen die u in uw pensioenspaarfonds doet, u recht op een belastingvermindering. In 2012 bedroeg die vermindering 30% van de gestorte premies, op voorwaarde dat die niet het toegelaten maximum van 910 euro overschreden (een maximum dat elk jaar aangepast wordt). Maar niets is natuurlijk gratis. De Staat belast het kapitaal dat u bijeengespaard hebt.

Op welk moment?

Pensioensparen kent een speciaal belastingregime. De belastingheffing gebeurt niet op het moment dat u met pensioen gaat, maar daarvoor. Dat is een anticipatieve taks. Er zijn drie gevallen.

  • U bent met pensioensparen gestart voor 1 januari 1993: in dat geval wordt de anticipatieve taks in twee keer geheven: op 1 december 2012 op het kapitaal van de premies gestort voor 1993. Die heffing gebeurt automatisch door uw bank door de verkoop van delen van het fonds. Een tweede heffing gebeurt op uw 60ste verjaardag voor het geheel van het kapitaal vergaard op dat ogenblik.
  • U bent met pensioensparen gestart na 1 januari 1993 en voor uw 55ste verjaardag: in dat geval gebeurt de heffing op uw 60ste verjaardag.

Die eerste twee gevallen betekenen uitstekend nieuws voor u. Inderdaad, de premies betaald na uw 60ste verjaardag worden niet meer belast, maar blijven wel aftrekbaar tot de leeftijd van 65 jaar. U wordt dus niet belast op het bedrag dat u spaart tussen uw 60ste en uw 65ste!

  • U bent met pensioensparen gestart na 55 jaar: in dat geval gebeurt de heffing op de 10de verjaardag van uw contract. Maar opgelet: als u uw contract doorzet na uw 65ste, kunt u uw premies niet meer fiscaal aftrekken.

Welk bedrag?

Het kapitaal van de premies gestort voor 1 januari 1993 wordt belast aan 6,5% op het moment van de eerste heffing en aan 10% op uw 60ste verjaardag.

Het kapitaal van de premies gestort na 1 januari 1993 wordt belast aan 10% op het ogenblik van uw 60ste verjaardag.

Als u echter uw gestorte premies verhoogd hebt na uw 55ste verjaardag (buiten de indexatie van het maximale bedrag), wordt het gedeelte dat uw gebruikelijke stortingen overschrijdt, na 10 jaar belast en niet op uw 65ste verjaardag.

Een mooie investering

Aftrekbaarheid van 30% van de gestorte premies elk jaar en een lichte belastingheffing als u de pensioenleeftijd nadert: pensioensparen blijft een uitstekende manier om een bijkomend pensioen op te bouwen.