HomeVoordelig lenenHoe wordt de hypotheekrente van mijn woonlening bepaald?

Hoe wordt de hypotheekrente van mijn woonlening bepaald?

Dit jaar hebben we de woning van onze dromen gevonden. We kwamen met de verkoper overeen om de akte binnen 6 maanden te tekenen. De rente staat nu echter goed. Zal dat over 2 maanden, als we een lening afsluiten, ook nog zo zijn? Hoe wordt de hypotheekrente bepaald? (Bram)

Eerst en vooral proficiat met de aankoop van uw woning! Wat uw vraag over de hypotheekrente van een woonlening betreft, kunnen we zeggen dat die door een aantal factoren bepaald wordt:

  • Het commerciële beleid van de bank.
  • De looptijd van de lening (neem als vuistregel: hoe langer de looptijd, hoe hoger de hypotheekrente).
  • De markrente op lange termijn.

Marktrente: wat is dat?

De rente die u betaalt voor een lening is altijd afhankelijk van de marktrente op lange termijn. Die wordt bepaald door vraag en aanbod. In Europa speelt de Europese Centrale Bank (ECB) daar een grote rol in. Als de ECB goedkoop geld leent aan de banken, dan kunnen zij op hun beurt goedkope hypothecaire kredieten verstrekken aan hun klanten. Het omgekeerde geldt ook. Als het voor de banken duurder wordt om geld te lenen bij de ECB, dan zullen de woonleningen die zij toekennen ook duurder worden. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor een rentestijging bij de ECB. Bovendien duurt het een tijdje alvorens dat een impact heeft op uw hypotheekrente. Voorlopig kunt u dus op beide oren slapen.

Stel uw vraagBekijk alle vragen