HomeVoordelig lenenHoe word ik belast als ik mijn garage verhuur?

Hoe word ik belast als ik mijn garage verhuur?

Ik wil een autostaanplaats of een garage(box) kopen om te verhuren. Hoe word ik belast? Wat moet ik aangeven? Is er een verschil als de huurder het privé of professioneel gebruikt? (Martin, 45 jaar)

Als u een autostaanplaats of garage(box) verhuurt, beschouwt de fiscus de huurinkomsten ervan als inkomsten uit onroerende goederen. Net zoals u een woning verhuurt.

Huurinkomsten

De belastingheffing hangt af van het gebruik dat uw huurder ervan maakt.

  • De huurder gebruikt het voor privédoeleinden: u moet in uw belastingaangifte het kadastrale inkomen vermelden. U wordt niet belast op de ontvangen huur, maar wel op het geïndexeerde kadastrale inkomen vermeerderd met 40%. Als u een lening hebt afgesloten om de garage te kopen, kunt u de intresten aftrekken.
  • De huurder gebruikt het professioneel: uw huurder is een natuurlijk of rechtspersoon die de huur inbrengt als beroepskosten. U wordt dan belast op de huurgelden die u effectief ontvangen hebt. De fiscus trekt er wel 40% aan forfaitaire kosten vanaf.

U hebt er dus alle belang bij om als particulier uw garage aan een andere particulier te verhuren. U betaalt dan een stuk minder belastingen.

Opgelet met de btw!

Volgens de wet bent u btw-plichtig als u een autostaanplaats of garage(box) verhuurt. In principe moet u dus een btw-nummer aanvragen, facturen voor uw huurder opmaken, hem btw laten betalen en die u op uw beurt doorstorten naar de staatskas. Gelukkig bestaat er een bijzondere regeling. Als uw jaarlijkse omzet uit huurinkomsten niet hoger is dan 15.000 euro, geniet u van de vrijstellingsregeling. Dat is doorgaans het geval als u maar een garage verhuurt. U krijgt wel een btw-nummer, maar moet geen btw-aangifte invullen of btw aan uw huurder aanrekenen.

Maak er uw beroep niet van

Bovenstaande regels gelden alleen als het verhuren van garages niet uw hoofdactiviteit is. Als u veel eigendommen verhuurt, riskeert u dat de fiscus het niet meer beschouwt ‘als normaal beheer van een privévermogen’. Uw huurinkomsten worden dan belast als diverse inkomsten (33%). Of als beroepsinkomsten als het uw belangrijkste inkomstenbron is. In dat laatste geval moet u zich als zelfstandige inschrijven. U betaalt dan belastingen en sociale bijdragen op uw huurinkomsten.

Stel uw vraagBekijk alle vragen