HomeBeleggen op maatHoe weet u of een financiële tussenpersoon erkend is in België?

Hoe weet u of een financiële tussenpersoon erkend is in België?

Vorige week werd ik benaderd door een onbekende die zich uitgaf als erkende financiële tussenpersoon. Hoe weet ik zeker dat het geen oplichter was? (Jean, 42 jaar)

Doorgaans nemen erkende financiële tussenpersonen niet zomaar contact op met consumenten. Het kan wel eens voorvallen. In principe is het niet verboden. Gelukkig kunnen de consumenten terecht bij de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) om er meer over te weten te komen. Die instelling is in België verantwoordelijk voor de controle van de financiële markten.

Een strenge controleur

De FSMA heeft verschillende verantwoordelijkheden:

  • Ze staat in voor de erkenning en controle van financiële tussenpersonen. In principe kan geen enkele onderneming financiële producten of verzekeringen in ons land verkopen zonder toelating van de FSMA.
  • Ze waakt erover dat de consument loyaal behandeld wordt. De FSMA houdt zowel de activiteiten van erkende tussenpersonen in de gaten, als onwettige praktijken in ons land.

Op de site van de FSMA vindt u een zoekfunctie. Daarmee kunt u nagaan of een tussenpersoon erkend is en of zijn activiteiten toegelaten zijn. Geef de naam (of de beginletters van de naam) van de onderneming in. U ziet dan onmiddellijk of ze in ons land erkend is of niet. En of de FSMA een waarschuwing voor die onderneming gepubliceerd heeft.

Let op voor ‘boiler rooms’

Op 28 juli heeft de FSMA op haar site een heel ernstige waarschuwing gepubliceerd. Het gaat om een aantal valse financiële tussenpersonen. Ze werken onder de naam Inter Global Equity, Herrington Global, Meta Capital Partners Ltd, Sigma Capital Advisors of Ridgewood Securities. Ze doen zich voor als erkende tussenpersonen en stellen de consument beleggingen met een bijzonder aantrekkelijke opbrengst voor. Ze overtuigen de consument met een eerste investering voor een beperkt bedrag. Die blijkt snel heel winstgevend te zijn. Daarna vragen ze meer geld. Vanaf dan worden de beleggingen verlieslatend. Als de klant zijn geld terug wil, eisen ze bijkomende stortingen en zetten ze hem onder druk.

Controleer altijd voor u belegt

Als een financiële tussenpersoon u rechtstreeks contacteert (via telefoon, e-mail of per brief), moet u eerst en vooral controleren of hij echt bestaat en de toelating heeft om zijn activiteiten in België uit te oefenen. Gebruik de zoekfunctie van de FSMA en bekijk de persberichten en waarschuwingen. U vindt er ook waarschuwingen van andere Europese landen.

Stel uw vraagBekijk alle vragen