HomeMijn geld beherenHoe veilig online kopen?

Hoe veilig online kopen?

Ik wil iets kopen via internet. Maar ik wil geen risico’s lopen. Hoe vermijd ik de valkuilen en wat moet ik zeker weten? (Serap, 30 jaar)

Bent u vertrouwd met online verkoopsites of bent u eerder een leek op dat vlak? Dankzij enkele simpele regels kunt u onaangename verrassingen vermijden. We hadden een gesprek met Olivier Bogaert, politiecommissaris bij de Computer Crime Unit, de eenheid van de federale politie belast met de bestrijding van cybercriminaliteit.

Blijf binnen Europa

Eerste tip van onze expert: opteer voor Europese sites, liefst van de ons omringende landen. “Die sites zijn veiliger, omdat ze onder de Europese wetgeving vallen. Die voorziet onder andere de mogelijkheid om van uw aankoop af te zien en hem zonder bijkomende kosten terug te sturen naar uw leverancier. Dat is al een eerste manier om uw aankopen veilig te stellen”, zegt hij. “U loopt trouwens minder het risico dat u namaak koopt.” Maar buiten de Europese grenzen kopen houdt nog een ander risico in. “Als u een product van buiten de Europese Unie invoert, is het mogelijk dat het door de douane tegengehouden wordt. U riskeert dan een invoertaks, die hoog kan oplopen.” Om te weten wie de site beheert, kunt u beroep doen op een ‘whois’ dienst (bv. op de site Network-Tools). Die identificeert de persoon of de onderneming die de URL – het internetadres – van de site in kwestie beheert.

Kies voor bekende sites

“Geef de voorkeur aan sites met een goede reputatie. Zo maakt u minder kans op onaangename verrassingen”, raadt de commissaris aan. “Een goede reflex is om via Google te kijken wat andere surfers ervan vinden. U kunt zich niet voorstellen hoeveel mensen, aangetrokken door de lage prijs, een smartphone via internet bestellen en een lege doos krijgen!” Een andere indicatie is de partner die ingeschakeld wordt voor de leveringen. “Werkt de site met bpost, Kiala, Mondial Relay of met een andere bekende transporteur bij wie u uw pakje kunt volgen? Dan is dat een bijkomende garantie. U hebt immers zicht op de levering. Wees dus voorzichtig met minder bekende transporteurs. En informeer u.”

Hoe veilig online betalen?

“Als u op een serieuze site bent, stelt de betaling in principe geen probleem qua beveiliging. Voor kleinere of minder bekende sites, kijkt u wie de betalingen behandelt. Een logo van Ogone of PayPal kunt u vertrouwen. Maar opgelet: in dat laatste geval is uw paswoord de sleutel en dat moet heel degelijk zijn. Onderbreek de verrichting als de betaalinterface niet beveiligd is. Dat ziet u als er geen slotje in uw browser staat of als het adres van de site niet met https:// begint.

En voor tweedehandsspullen?

Als u een fan bent van tweedehands, neem dan zeker ook uw voorzorgen. “Op een site zoals eBay vindt u de evaluaties van de verkopers en vooral een forum van gebruikers. Bekijk daar wat de andere gebruikers denken van de koper of verkoper.”

En in geval van problemen?

Als u een probleem hebt met een online verkoopsite, dien dan zeker een klacht in bij FOD Economie. “Op hun site vindt u een online formulier met uitleg.” Nog beter: dat formulier geldt niet alleen voor Belgische sites. FOD Economie zorgt inderdaad voor de opvolging van het dossier bij zijn tegenhanger in het land van oorsprong van de site.

Stel uw vraagBekijk alle vragen