HomeMijn geld beherenHoe start ik met mobiel bankieren en hoe werkt het?

Hoe start ik met mobiel bankieren en hoe werkt het?

“Ik ben na jaren van twijfel eindelijk overstag gegaan en heb me een smartphone aangeschaft. Nu wil ik natuurlijk graag helemaal bij de tijd zijn en ben ik nieuwsgierig naar mobiel bankieren. Hoe begin ik eraan? Wat houdt het allemaal in? En is het wel veilig?” (Axelle, 45 jaar)

De opstartprocedure verschilt van bank tot bank. Algemeen geldt natuurlijk dat u eerst de officiële app van uw bank downloadt en dan de instructies voor installatie volgt.

Inloggen

Het grote verschil met bankieren via uw computer is de manier van inloggen en het bevestigen van bijvoorbeeld betaalopdrachten. Bij pc-banking gaat betalen en inloggen meestal in twee stappen, zeker als u met een kaartlezer werkt. Mobiel bankieren werkt met slechts één stap: een pincode die bestaat uit vier tot zes cijfers. Alleen de eerste keer – of voor uitzonderlijke transacties – moet u uw kaartlezer gebruiken.

Overschrijven

Tegenover dat lagere beveiligingsniveau staat dat de mogelijkheden vaak iets beperkter zijn. Zo is bv. het bedrag dat u kunt overschrijven via de app soms lager dan bij pc-banking. De limiet verschilt natuurlijk per bank. Daarnaast zijn er een aantal banken waar u alleen geld kunt overmaken naar rekeningnummers en begunstigden die u via pc-banking hebt geregistreerd. Of naar wie u in de afgelopen periode al geld strikethrough overschreef via pc-banking.

Andere mogelijkheden

Naast het checken van uw saldo en het overboeken van geld bieden apps vaak nog meer handige mogelijkheden, zoals het consulteren van uw kredietkaart en spaarrekening.

Bij sommige banken kunt u ook uw bankkaart direct blokkeren via de app, bv. als uw kaart verloren of gestolen is. Andere banken gaan nog verder en bieden ook andere functies aan. Zo kunt u mogelijk uw kaart activeren voor betalingen buiten Europa of contactloos betalen. Ook het verhogen of verlagen van de betaallimieten van uw bankkaart kan bij sommige banken via de app.

Veiligheid

Smartphones hebben meestal geen virusscanner en een kaartlezer is bij het betalen via uw mobiele telefoon niet nodig. Ondanks dat lagere beveiligingsniveau is mobiel bankieren wel degelijk veilig. Banken gaan tot het uiterste om de gebruikers van mobiel bankieren maximaal te beschermen.

Naast de maatregelen van de bank hangt de veiligheid ook voor een stuk van uzelf af. Met onderstaande tips voor veilig gebruik zou u al een heel eind moeten komen:

  • Kies een 'slimme' pincode die niet makkelijk te raden is en hou die geheim. Beveilig uw smartphone zelf ook met een pincode of met uw vingerafdruk als uw telefoon dat toelaat.
  • Gebruik geen open wifinetwerk op openbare plaatsen. Ook niet als dat beveiligd is met een wachtwoord. Mobiel bankieren kan het best via de databundel van uw prepaidtegoed of telefoonabonnement. Of op uw eigen gesloten wifinetwerk.
  • Log uit als u gedaan hebt met bankieren. Laat de app nooit zomaar openstaan.
Stel uw vraagBekijk alle vragen