HomeSlim sparenHoe sparen als vrijgezel?

Hoe sparen als vrijgezel?

Als vrijgezel sparen is niet evident. Hoe beheert u uw budget als u alleen woont? Wat met de grote kosten? Hieronder enkele tips.

Vaatwasser of afwas met de hand?

In tegenstelling tot wat velen denken, is een vaatwasser veel zuiniger en milieuvriendelijker dan met de hand af te wassen. De vaatwasser verbruikt twee keer minder water en minder energie dan een traditionele boiler. De keuze ligt dus voor de hand. Let er wel op dat u een vaatwasser koopt met de optie ‘half beladen’. Dan kunt u hem sneller aanzetten en vermijdt u dat u borden of bestek te kort komt.

Wassalon of wasmachine?

Zelfs als u alleen bent, bespaart u dankzij een wasmachine.

In het wassalon kost een machine al snel 3 euro, zonder het wasmiddel en de droogkast (tel ongeveer 2 euro voor de droogkast). Wetende dat een eenvoudige wasmachine ongeveer 300 euro kost en dat u een droogrek voor enkele tientallen euro’s koopt, is de rekening snel gemaakt. Als u gemiddeld anderhalve machine per week draait, verdient u uw wasmachine op minder dan een jaar terug. Bovendien moet u zich dan niet meer verplaatsen en moet u niet meer in de rij gaan staan om uw was te doen.

Mijn eigen studio of een grotere woning met anderen delen?

Huur is altijd een grote uitgavenpost. Bovendien kunt u dikwijls niet anders dan iets kleins te huren. Waarom overweegt u niet om met anderen een grotere woning te huren?

Zo beperkt u niet alleen de huur, maar ook de kosten. En u beschikt over meer ruimte. Zonder te spreken over het gezelschap, dat misschien wel meer kan worden. Opgelet: niet iedereen is gemaakt om samen te huren.

En voor mijn verplaatsingen?

Als u in de stad woont, vermijd dan de auto. Neem het openbaar vervoer. Een pak zuiniger en milieuvriendelijker.

Een tweewieler kan ook een goede oplossing zijn. De verzekering is goedkoper, hij verbruikt minder en u wint er tijd mee. Maar opgelet: de moto en scooter blijven statistisch gezien nog altijd riskanter dan de auto.

U kunt natuurlijk ook kiezen voor de fiets. Dat is snel, milieuvriendelijk, goed voor de gezondheid en kost helemaal niets. De aanhangers van zachte mobiliteit combineren het openbaar vervoer met Villo.

Bereide maaltijden of op restaurant?

Geen van beide! Als u wilt sparen, moet u zich voornemen om niet altijd uit eten te gaan of om bereide maaltijden te kopen. Onmisbaar in uw keuken is een diepvriezer. U bereidt uw maaltijden van tevoren en warmt ze op als het u uitkomt. Bovendien kunt u dan in de supermarkt grotere hoeveelheden kopen en zo besparen. U geeft minder uit en eet veel gezonder. Bekijk ook onze anticrisistips en onze tips om goedkoper en sneller boodschappen te doen.