HomeVoordelig lenenHoe onderhandelt u als u een woning wilt kopen?

Hoe onderhandelt u als u een woning wilt kopen?

Eindelijk is het zover! U hebt de woning van uw dromen gevonden. Maar hoe weet u dat u de juiste prijs betaalt? En hoe onderhandelt u om iets van de prijs te krijgen? Hieronder vindt u enkele tips.

Ken uw budget

Ga naar uw bank voor u op zoek gaat naar een nieuw nest. Vraag een berekening op basis van uw persoonlijke situatie. Als u uw terugbetalingscapaciteit exact kent, weet u hoeveel u kunt lenen in functie van de looptijd van het krediet. Zo hebt u een goede basis om te onderhandelen.

Doe uw huiswerk

Bestudeer de markt.

  • Ga op zoek naar woningen die aan uw criteria beantwoorden en bekijk de vraagprijs.
  • Pluis de immopagina’s in de pers uit en surf naar immosites. Raadpleeg ook eens de site van de FOD Economie. Daar vindt u statistieken per gemeente met de gemiddelde prijzen van huizen, appartementen, villa’s en zelfs bouwgronden.
  • Vraag na hoelang de woning te koop staat. Is het meer dan 6 maanden? Dan is de kans groot dat de vraagprijs te hoog is.

Doe een beroep op een expert

Bent u echt geïnteresseerd? Doe dan zeker een beroep op een schatter om de echte waarde van de woning te kennen. Dat is niet gratis. Maar kan u wel heel wat geld besparen. U krijgt een uitgebreid verslag. Daarin vindt u niet alleen de geschatte waarde van de woning, maar ook heel wat doorslaggevende informatie over de staat ervan. Als expert ziet hij zeker bepaalde gebreken die u als leek niet opmerkt.

Maak gebruik van niet-financiële argumenten

Probeer te weten te komen waarom de woning verkocht wordt. Gaat het om een erfenis? Heeft de verkoper iets anders gekocht? Probeer te achterhalen of de verkoper er dringend vanaf wil. Is dat het geval? Ga dan terug aan de onderhandelingstafel zitten met een verbintenis van uw bank. Als de verkoper gehaast is, is hij zeker blij dat u de opschortende voorwaarde voor het verkrijgen van een krediet wilt laten vallen. En zal hij makkelijker iets van prijs doen. Is hij aan het bouwen? Stel hem dan een huurcontract op korte termijn voor na ondertekening van de akte. En vraag dat hij als wederdienst de prijs vermindert.

Ken uw behoeften

Hou alleen rekening met de argumenten die voor uw situatie van belang zijn. Heeft de verkoper de keuken minder dan 5 jaar geleden gerenoveerd? Perfect! Tenminste als ze u bevalt. Maar als de pistachegroene kasten, de framboosrode tegels of de oranje handvatten uw maag doen keren, weet u dat u ze sowieso zult vervangen.

Berg uw aankoopplannen eventueel op

Als de verkoper merkt dat u al een emotionele band met de woning hebt, staat u minder stevig in uw schoenen om te onderhandelen. Het is belangrijk dat u bij uw standpunt blijft. Twijfel niet om te zeggen dat het uw laatste bod is.

Dankzij die kleine tips bent u beter voorbereid op de onderhandelingen voor één van de belangrijkste aankopen van uw leven. Hebt u nog bijkomende tips? Laat ze ons zeker weten!