HomeVoordelig lenenHoe lees ik de aflossingstabel van mijn woonlening?

Hoe lees ik de aflossingstabel van mijn woonlening?

Als u een woonlening afsluit voor de aankoop van uw droomhuis, krijgt u een aflossingstabel waarin staat hoe groot het af te betalen bedrag nog is, hoeveel de rente bedraagt enzoverder. Wat kunt u precies aflezen uit die tabel?

Uw hypotheek is een vaste kost waarmee u op lange termijn rekening moet houden in uw gezinsbudget. Het is dan ook belangrijk goed te weten waar uw geld naartoe gaat en wat u precies afbetaalt. De aflossingstabel van uw hypotheek is een lange lijst met alle verschuldigde bedragen voor de resterende looptijd.

Kapitaal en rente

Het bedrag dat u maandelijks betaalt, bestaat uit twee delen: kapitaal en rente. Het kapitaal is het bedrag dat u hebt geleend om de woning te kopen.

Daarnaast betaalt u maandelijks ook de rente op het geleende bedrag af. Die kan gedurende de looptijd ongewijzigd blijven of variëren. In de meeste gevallen wordt in het begin van de looptijd meer rente dan kapitaal afbetaald.

Vaste of variabele rentevoet

Als u gekozen hebt voor een vaste rentevoet, betaalt u voor de duur van de lening elke maand hetzelfde bedrag af.

Bij een variabele rentevoet ligt het maandelijks te betalen bedrag niet vast, maar varieert het naargelang de rente van uw lening wijzigt.

De hypotheekrente wijzigt dan volgens de bepalingen van de formule waarvoor u koos. Een variabele rentevoet kan gelukkig niet onbeperkt stijgen: elke formule bepaalt een grens die afhankelijk is van de oorspronkelijke rentevoet. Het is dus in elk geval zaak goed te onderhandelen over een zo laag mogelijke rentevoet, want die heeft een grote invloed op het maandelijks te betalen bedrag.

Vervaldatum

U kunt kiezen voor een looptijd tussen 10 en 30 jaar, en soms meer.

De vervaldatum is de datum waarop u uw maandelijkse aflossing betaalt. Dat gebeurt meestal via een doorlopende opdracht of domiciliëring.

Afbetaling

Onder de kolom ‘Afbetaling’ vindt u het maandelijks te betalen bedrag. Bij een variabele lening zijn de bedragen voor de komende jaren echter een raming. Als de rente van uw lening wijzigt, brengt uw bank u daarvan op de hoogte.

Kapitaalsaldo

Het kapitaalsaldo is het resterende kapitaal dat nog verschuldigd blijft.

Bij constante mensualiteiten verandert de verhouding kapitaal versus rente langzaam. In het begin betaalt u vooral rente terug. Zodra uw lening langer loopt, betaalt u meer kapitaal terug.

Een ander voorbeeld zijn de vaste kapitaalaflossingen: daarbij betaalt u elke maand een vast deel van het geleende kapitaal terug plus een rente op het uitstaande kapitaal.

Voor welke formule u ook kiest, wat vaststaat is dat u het kapitaal langzaam maar zeker afbetaalt.

Zelf berekenen?

Als u een oogje hebt laten vallen op een woning en u wilt weten of de afbetaling past in uw budget, surf dan zeker eens naar de websites van de banken van uw keuze. U vindt er dikwijls  een simulator die u alvast een idee geeft over uw maandelijkse aflossing. Voor een gedetailleerde berekening is een bezoek aan uw bank nog altijd het meest aangewezen.