HomeSlim sparenHoe kun je besparen bij de reservering van je vakantie?

Hoe kun je besparen bij de reservering van je vakantie?

Het succes van lastminuteboekingen voor lagere prijzen heeft talloze reisbureaus ertoe aangezet om ook een ‘first minute’-formule te creëren, ook wel ‘vroegboekkorting’ of ‘early birdformule’ genoemd. Als je graag zo veel mogelijk wilt besparen, welke formule is dan de interessantste?

In de realiteit zijn beide formules hetzelfde. Het principe is een lagere prijs toe te kennen aan de eerste of de laatste klanten die een reis boeken. Het doel van de reisorganisatoren? Een voldoende aantal reserveringen waarborgen door naast de traditionele consumenten ook consumenten aan te trekken die alleen naar de prijs kijken. De toegekende kortingen gaan van 10 tot 80% voor beide formuletypes. Of je dus kiest voor een ‘first minute’ of een ‘last minute’ hangt vooral af van je eigen voorkeur.

Kies voor ‘first minute’ als:

  • je je vakantie graag van tevoren plant (tussen 2 maanden en 1 jaar van tevoren);
  • je op de lange termijn wilt besparen op je vakantiebudget;
  • je je verblijf graag uitvoerig plant.

Kies voor ‘last minute’ als:

  • je flexibel bent in de verblijfsdata;
  • de prijs voor jou een van de allerbelangrijkste criteria is;
  • je met niet te veel mensen samen op vakantie wil gaan.

Volgens onze peiling van april geeft bijna de helft van de lezers van deze blog de voorkeur aan ‘first minute’.

Let op voor de quota’s

Of je nu kiest voor first of last minute, er is een essentieel detail dat je niet uit het oog mag verliezen: die promotieaanbiedingen zijn onderworpen aan quota’s. Zodra de promotieperiode begint, is de eerste die reserveert ook de eerste die bediend wordt. Vraag dus goed na wanneer de periodes van first en last minute voor jouw vakantieperiode precies lopen. Je kunt ook best van tevoren beslissen welke soort vakantie je verkiest: heerlijk nietsdoen, cultuur, een rondreis, een vaste verblijfplaats, all inclusive ... En als je de voorkeur geeft aan ‘first minute’, beslis dan meteen ook waar je naartoe wilt gaan.

Formules vergelijken

Je vakantie héél vroeg of op het laatste nippertje boeken, doe je vooral om geld te besparen. Het belangrijkste is dan ook dat je inzet op een lager budget dan bij een gewone boeking. Maar misschien wil je liever langer op vakantie of een meer luxueuze reis voor hetzelfde budget, dat kan ook. Om te kunnen vergelijken, raadpleeg je best het normale tarief voor die periode en voor de beoogde bestemming.

Vraag inlichtingen

Kies in elk geval niet zomaar de eerste de beste vakantie:

  • Neem de tijd om het advies van andere reizigers in te winnen, over de bestemmingen én de verblijfplaatsen die je voor ogen hebt. Je kunt daarvoor terecht op een gespecialiseerde website zoals www.tripadvisor.be.
  • Bekijk de details van het aanbod grondig: om efficiënt te kunnen vergelijken tussen de verschillende aanbiedingen, moet je precies weten wat er inbegrepen is in de prijs.

Dan rest er ons nog maar één ding: jou een prettige vakantie toewensen!