HomeSlim sparenHoe kiest u uw elektrische toestellen?

Hoe kiest u uw elektrische toestellen?

Kiest u beter voor energiezuinige elektrische apparaten? En hoe energiezuinig moeten ze eigenlijk zijn? U leest het hier.

Uw wasmachine, vaatwasser, droogkast,… Het zijn een voor een toestellen die uw leven makkelijker maken en u tijd doen besparen. Maar of u er ook geld mee uitspaart? Dat niet. Gelukkig houdt u met energiezuinige apparaten uw kosten zo laag mogelijk. En dan bent u nog milieuvriendelijk ook.

Zuinig van A tot D?

Alle toestellen krijgen vandaag een energielabel gaande van A+++ tot D (en zelfs G), samen met een kleur. Toestellen met energieklasse A zijn het zuinigst. Hoe groener en hoe meer plusjes achter de letter, hoe energiezuiniger nog. Toestellen met een energielabel onder de A-klasse slorpen veel energie op. Sinds 2012 mogen er daarom in Europa zelfs geen toestellen meer onder energieklasse A+ verkocht worden.

Kijk uw toestellen na

Hebt u nog een oud toestel staan? Best dat u het energielabel dan eens nakijkt. En waarschijnlijk is het zelfs aan vervanging toe. We lichten dat toe aan de hand van een voorbeeld.

U hebt een toestel met label D. Dat verbruikt op jaarbasis gemiddeld 560 kWh. Met een label A+++ komt u ongeveer uit op 120 kWh per jaar. Dat betekent 4 keer minder energieverbruik! En dus ook 80 euro minder op uw energiefactuur. Na 5 jaar hebt u dus ongeveer 400 euro meer betaald dan voor een toestel met A+++-label. Dat is bijna de prijs van een nieuw toestel. Vervangen maar dus!

A+, A++ of A+++?

Is er echt een verschil tussen A+, A++ en A+++? Wat is het beste?

Alles hangt af van de grootte van het toestel, het type, de levensduur en de verschillende functies. Doorgaans geldt dat A+++ 30% minder verbruikt dan de normale A+-klasse. En A++ 21% minder. Hoe groter uw toestel, hoe energiezuiniger u het beter koopt.

De keerzijde van de medaille is wel dat de zuinigste toestellen het meest kosten. Logisch ook, omdat ze dikwijls een complexere bouw hebben. Het is zo dat heel energiezuinige toestellen pas na een paar jaar echt rendabel worden. Rekening houdende met de aankoopprijs, de jaarlijkse energiekosten en de levensduur.

En de winnaar is…

Uiteraard is de beste optie altijd om een zo hoog mogelijk energielabel te kiezen aan een zo laag mogelijke prijs. Is het verschil in prijs te groot in vergelijking met een iets lagere energieklasse? Dan kunt u toch voor die laatste opteren. U moet gewoon naar uw gemiddeld verbruik per jaar kijken en een rekensommetje maken. Zo gaat u na of het verschil in aankoopprijs ook groter is dan uw jaarlijks verbruik en of het de investering waard is.

Vergeet zeker niet te vergelijken tussen winkels!