HomeVoordelig lenenHoe kiest u de juiste keuken?

Hoe kiest u de juiste keuken?

Een nieuwe keuken betekent meestal een grote investering. Er zijn veel criteria die de prijs bepalen. Waar moet u aan denken?

Bent u aan een nieuwe keuken toe? Dan is het niet makkelijk om uw weg te vinden in het grote aanbod. En nog minder om te weten te komen welke keuzes de uiteindelijke prijs gunstig beïnvloeden. In dit artikel vindt u alvast enkele antwoorden.

Keukentoestellen

De prijs van uw keukentoestellen verschilt veel naargelang het merk en de functies die u wilt. Hou zeker rekening met het verbruik. De modellen met een zuinig energielabel kosten meer bij de aankoop. Maar die meerprijs hebt u snel terugverdiend dankzij de energiebesparingen.

Inplanting

U kunt er niet altijd iets aan veranderen. Maar de afmetingen van de ruimte hebben een impact op het budget. Hoe meer die afwijken van normale afmetingen, hoe meer maatwerk u nodig hebt.

Aantal en type kasten

Het aantal kasten dat u wilt installeren, hangt niet alleen af van de afmetingen van de ruimte. De kasten bestaan in verschillende breedtes. Ook de inrichting ervan speelt een belangrijke rol. Voor een breedte van 1,20 meter is één kast met twee deuren een stuk goedkoper dan drie ladekasten van elk 40 cm.

Materiaal

De kwaliteit van het materiaal heeft natuurlijk ook een onmiskenbare impact op de prijs. Neem bv. uw werkblad. Kunststof, composiet (kwarts en harsen) en inox zijn een stuk goedkoper dan marmer of graniet. Het materiaal bepaalt ook de prijs van de plaatsing. Het is makkelijker om uw spoelbak te installeren in een werkblad dat bestaat uit composiet dan in een granieten of marmeren werkblad.

Denk ook aan het praktische en de slijtage. Als u uw gloeiendhete potten en ovenschalen soms op uw werkblad zet, kiest u beter hittebestendig materiaal. Een werkblad in hout of kunststof vervormt veel sneller. Hout en inox zijn krasgevoelig. Natuursteen neemt snel vet op. En keramiek is dan weer gevoeliger voor harde schuurmiddelen.

Levering en plaatsing

Verlies die twee elementen zeker niet uit het oog. Een kast die moeilijker te monteren is of een fijner materiaal (marmer, gepolierde graniet, enz.) zijn niet alleen duurder bij de aankoop ervan, maar ook bij de plaatsing!

Kortingen

Uw keukenspecialist heeft meestal een onderhandelingsmarge. En kan u dus een korting geven. Wees voorzichtig met grote kortingen die u zo krijgt. Die kunnen heel aanlokkelijk zijn. Maar als u buiten het standaardmateriaal of -afmetingen gaat, vindt u er niets van terug op uw offerte.

Vergelijk offertes en stel vragen

Om er zeker van te zijn dat u de beste prijs hebt, moet u offertes van verschillende keukenspecialisten vergelijken. Voor een goede vergelijking moet u telkens dezelfde keuzes maken. Elk element is belangrijk!