HomeMijn geld beherenHoe kies ik een veilige pincode voor mijn bankkaart?

Hoe kies ik een veilige pincode voor mijn bankkaart?

Ik heb een nieuwe bankkaart. Maar ik kan de PIN niet onthouden. Ik wil ze veranderen. Hebt u tips voor een pincode die ik gemakkelijk kan onthouden en die toch veilig is? (Thomas, 38 jaar)

Voor uw veiligheid moet u inderdaad een code kiezen die:

  • Makkelijk te onthouden is.
  • Geen verband houdt met iets herkenbaars uit uw leven (bv. uw geboortedatum, uw postcode of cijfers van uw telefoonnummer…): volgens een studie uit 2012 door Cambridge University Computer Laboratory slaagt een crimineel er een keer op elf in om de pincode op die manier te achterhalen.
  • Niet te vanzelfsprekend is: de Amerikaanse consultant Datagenetics heeft 3,4 miljoen pincodes geanalyseerd en heeft ontdekt dat meer dan 10% van die codes ‘1234’ was en meer dan 6% ‘1111’. De codes ‘0000’ en ‘1212’ vertegenwoordigden 3%. Andere combinaties zoals ‘2222’, ‘3333’, ‘4444’, ‘5555’, ‘4321’, ‘5432’ staan ook in die lijst.

Wat als uw geheugen u in de steek laat?

Maak gebruik van geheugentechnieken. Uw geboortedatum is bijvoorbeeld 24 februari. In plaats van de klassieker ‘2402’, telt u er bij elk cijfer eentje bij. Dat geeft dan ‘3505’. Ofwel 1 bij het eerste cijfer en 2 bij het tweede, enz. Dat geeft dan:
2 + 1 = 3
4 + 2 = 6
0 + 3 = 3
4 + 4 = 8
De nieuwe pincode is dus ‘3638’ en heeft geen directe link meer met uw verjaardag. U kunt dat ook toepassen op een deel van uw telefoonnummer of de verjaardag van uw partner of van een familielid. Maak het uzelf wel niet te moeilijk: u moet de code nog weten als u voor een terminal staat!

Blijf waakzaam!

U moet niet alleen een minder voor de hand liggende pincode kiezen. U moet ook altijd waakzaam blijven.

  • Schrijf uw PIN nergens op.
  • Als u uw PIN ingeeft, let er dan op dat niemand ze ziet.
  • Uw geheime code moet geheim blijven: deel ze dus aan niemand mee, zelfs niet aan een familielid, of iemand die u vertrouwt. Niemand heeft het recht uw code te vragen: uw bank niet, en evenmin de politiediensten of een verzekeringsmaatschappij.
  • Haalt u geld af aan een geldautomaat? Bedek dan altijd het toetsenbord als u uw pincode ingeeft. Let op eventuele gluurders of verdachte personen en steek het geld zo snel mogelijk weg.
  • Vermoedt u dat uw pincode niet meer geheim is? Wijzig uw pincode dan onmiddellijk aan een geldautomaat. Neem conctact op met uw bankagent als dat niet lukt..
  • Om binnen te geraken in een Self’Banking zone van een bank, hoeft u nooit uw geheime code te gebruiken. Wordt uw code toch gevraagd, ga dan niet binnen en verwittig onmiddellijk uw bank.
  • Als uw kaart geblokkeerd is in een geldautomaat of als u ze niet meer terugvindt, bel dan onmiddellijk naar CardStop op het nummer 070 344 344. Uw kaart wordt dan direct geblokkeerd.
Stel uw vraagBekijk alle vragen